StoryEditor

ČEZ a MOL chcú u nás elektráreň

31.08.2007, 00:00
Český energetický koncern ČEZ a maďarská petrochemická skupina MOL postavia na Slovensku spoločnú elektráreň. S rovnakým projektom počítajú obidve skupiny aj v Maďarsku.

Spoločnosti včera podpísali memorandum o spolupráci v energetickom sektore a o vytvorení strategickej aliancie. "V nasledujúcích dvoch mesiacoch prebehnú intenzívne rokovania o podmienkach založenia spoločného podniku, který je prvým krokom k uvažovanej spolupráci," informovali spoločnosti.
Ešte nie je známe, v ktorej oblasti Slovenska elektráreň vyrastie. Podľa neoficiálnych informácií by mala mať podobu paroplynového cyklu s výkonom 800 megawattov. Paroplyn funguje ako elektráreň a tepláreň v jednom, pričom zemný plyn slúži na zohrievanie vody. Para, ktorá následne vzniká, vyrába v turbínach elektrinu. Pri tomto procese vzniká okrem elektriny aj teplo.
ČEZ už niekoľko rokov opakuje, že na Slovensku chce vyrábať elektrinu. "Chceli by sme byť na Slovensku rovnako dôležitým hráčom ako v Česku. A to dôležitým nielen z hľadiska obchodného podielu na trhu, ale aj z hľadiska výroby. Najradšej by sme predávali slovenskú elektrinu," tvrdil už vlani vo februári šéf ČEZ-u Martin Roman.
Správy o výstavbe spoločných elektrární na Slovensku a v Maďarsku prichádzajú v čase, keď majú ČEZ a MOL k sebe tak blízko ako ešte nikdy. Český koncern je na pytačkách v Maďarsku.
"Pre posilenie strategickej aliancie uvažuje ČEZ o možnosti kapitálového vstupu do spoločnosti MOL odkúpením až 10-percentného akciového podielu priamo od firmy MOL. Nikdy sa však neuvažovalo o výmene akcií medzi spoločnosťami. Aj nákup akcií MOL-u vrátane súvisiacich finančných transakcií bude predmetom ďalších rokovaní," upresnila Eva Nováková, hovorkyňa ČEZ-u.
Podmienkou účinnosti memoranda a vytvorenia strategickej aliancie spoločností ČEZ a MOL je schválenie dozornámi radami obidvoch podnikov. Nákup za jednu miliardu eur by z koncernu ČEZ urobil druhého najväčšieho podielnika maďarskej spoločnosti, hneď po rakúskej OMV, ktorej ponuku Maďari pred niekoľkými dňami odmietli.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
01. máj 2024 21:54