StoryEditor

Šancou sú systémoví dodávatelia

13.05.2005, 00:00
Stratégia výberu dodávateľov pre trnavský závod PSA Peugeot Citroën je založená na globálnej stratégii skupiny. Okrem cenovej optimalizácie je pre dodávateľov dôležité rešpektovať systém výroby, ktorý bude v Trnave založený na najmodernejších technologických postupoch. V rozhovore pre HN to tvrdí generálny riaditeľ projektu PSA Peugeot Citroën Trnava Alain Baldeyrou.

Aké princípy uplatňujete pri výbere dodávateľov?
-- Dodávateľov vyberáme po konzultačnej fáze. Má ju na starosti centrálne oddelenie nákupu v spolupráci s projektovými tímami. Výber dodávateľov je pomerne zložitý. Hodnotíme kapitálovú silu, kvalitatívne štandardy, investície do výskumu a vývoja, logistické otázky a podobne.

Postupujete tak aj v prípade Trnavy?
-- Naša stratégia výberu dodávateľov pre trnavský závod je založená na globálnej stratégii skupiny. Samozrejme, systém adaptujeme na lokálne požiadavky. Okrem cenovej optimalizácie je pre dodávateľov dôležité rešpektovať systém výroby, ktorý bude v Trnave založený na najmodernejších technologických postupoch. Komponenty, ako napríklad sedadlá, nárazníky, výfukové systémy či palivové nádrže, sa budú dodávať just-in-time systémom, čo predpokladá umiestnenie dodávateľa v blízkosti závodu. To znamená, že dôležitá časť dodávateľov bude pôsobiť v regióne Trnavského kraja.

Ktorí systémoví dodávatelia PSA už umiestnili svoje výroby na Slovensko?
-- Niektorí dodávatelia už na Slovensku pôsobili, napríklad Siemens. Pre samotných dodávateľov je výhodnejšie, ak svoju výrobu koncentrujú v dodávateľskom parku v tesnej blízkosti závodu. Pre dodávateľov v systéme just-in-time je to dokonca podmienkou. V trnavskom dodávateľskom parku budujú svoje kapacity Valeo, Faurecia, Inergy, Premier, Streit a očakávame ešte ďalšie firmy.

Komu ste dali príležitosť pri výstavbe závodu?
-- Konkrétne v trnavskom závode môžeme hovoriť o viacerých vzťahoch s dodávateľmi. Prvú kategóriu tvoria dodávatelia, ktorí sa podieľajú na výstavbe. V tomto prípade až 90 percent stavebných prác realizujú slovenské subjekty. Plynulosť výstavby jednoznačne potvrdzuje, že s ich prácou sme spokojní. Trnavský závod bude patriť k najmodernejším v rámci skupiny PSA a tomu zodpovedá aj charakter inštalovaných technológií. Dovážame ich od renomovaných svetových výrobcov. Momentálne 80 percent technologických dodávateľov pochádza zo zahraničia. Výber tzv. systémových dodávateľov pre vlastný výrobok podlieha prísnym pravidlám. Slovenskí podnikatelia sa môžu stať partnermi práve týchto globálnych hráčov a tým sa im otvárajú možnosti dodávok aj mimo nášho závodu v Trnave. Slovenské subjekty sa podieľajú tiež na bežnej prevádzke závodu, ako je napríklad stravovanie alebo doprava.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
08. máj 2024 20:20