StoryEditor

Airbus dozrie na svoje technológie

08.12.2005, 23:00
Autor:
TASRTASR

Európsky producent lietadiel Airbus bude pri plánovanej výrobe v Číne dôsledne dávať pozor na to, aby si udržal kontrolu na svojimi technológiami.
Za predpokladu, že v budúcom roku sa rozhodne o postavení montážnej fabriky v Číne, "Airbus bude mať v každom prípade väčšinu v spoločnom podniku". Povedal to pre včerajšie vydanie novín Financial Times Deutschland predstaviteľ koncernu EADS, materskej spoločnosti Airbus, Thomas Enders.
Airbus a EADS vhodnými opatreniami predídu tomu, aby nedošlo k nekontrolovateľnému odovzdávaniu technológií. "Nepristupujeme k tejto záležitosti naivne alebo bez skúsenosti," povedal Enders.
Thomas Enders svojim vyjadrením reagoval na obavy, že Airbus umožní výrobou lietadiel v Číne svojim tamojším partnerom odkopírovanie technológií. To by Číňanom pomohlo v strednodobom časovom horizonte k tomu, aby začali vyrábať lietadlá sami. Pokračovanie vo výrobe Airbusov výlučne v Európe a ich distribúcia do sveta viac nie sú možné, argumentoval Enders. Čína si je vedomá faktu, že je najväčším trhom sveta, "čo mení pravidlá hry".
Enders obhajoval zámer Airbusu vyrábať v Číne aj tým, že spoločnosť sa nemôže zaobísť bez obrovských objednávok z ČĽR. Tým sa totiž zaisťuje pre Európu zamestnanosť a pri produkcii na starom kontinente sa tvorí pridaná hodnota. Výrobné kapacity pre lietadlá typu A320 sú už aj tak vyťažené. "Ide o stratégiu otvorenia trhu a vybudovanie dlhodobého partnerstva, a nie o rivalstvo s Čínou," dodal vicešéf EADS. Enders sa domnieva, že Čína disponuje z dlhodobého časového hľadiska potenciálom rozštiepiť duopol Airbusu a Boeingu. "Nedá sa vylúčiť, že raz budeme mať viac ako dvoch producentov veľkých dopravných lietadiel," argumentoval. Ak Airbus a Boeing nebudú dostatočne zásobovať čínsky trh, môže sa s Pekingom spojiť Rusko alebo iný letecký národ, ako je napríklad Brazília.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
04. máj 2024 03:38