StoryEditor

Ako kúpiť alebo predať slovenské akcie

12.01.2006, 23:00

* Nákup akcií
Predpokladajme, že občan chce nakúpiť slovenské akcie. Začne tým, že si vyberie obchodníka s cennými papiermi, s ktorým uzatvorí komisionársku zmluvu, prípadne zmluvu o správe a riadení portfólia v závislosti od toho, aký rozsah poskytovaných služieb požaduje. Najlepšie je, keď obchodníka navštívi osobne, prípadne môže na to využiť aj služby sprostredkovateľa investičných služieb, ktorý s daným obchodníkom spolupracuje. U vybraného obchodníka si zároveň otvorí účet majiteľa, na ktorý sa mu neskôr pripíšu akcie, ktoré nakúpil. Väčšina obchodníkov, ktorí pôsobia na tunajšom trhu, umožňuje klientom zadávať pokyny na nákup alebo predaj cenných papierov len osobne, prípadne cez telefón s následným písomným potvrdením príkazu. Platí aj to, že cenné papiere, ktoré sa obchodujú na bratislavskej burze, sa nedajú nakupovať cez internet. Za nákup alebo predaj cenných papierov musí občan obchodníkovi zaplatiť. Výška poplatkov pri obchodoch sa odvíja od objemu obchodov, nie od počtu akcií. Niektorí obchodníci majú v jednom poplatku zahrnutý okrem sadzby za sprostredkovanie obchodu aj poplatok pre Burzu cenných papierov v Bratislave (BCPB) a Centrálny depozitár, iní si to účtujú osobitne.
* Predaj akcií
Ak by chcel občan predať napríklad 20 slovenských akcií za 200 korún za kus, môžu nastať dve situácie. Tou prvou je, že ide o cenné papiere vedené v starej evidencii depozitára (bývalé Stredisko cenných papierov SR). Aj v tomto prípade je síce podmienkou návšteva niektorého z obchodníkov s cennými papiermi, ktorý sprostredkuje predaj akcií, občan však nemusí mať u obchodníka majetkový účet. "Bez účtu je možné previesť len cenné papiere vedené na účte v bývalom Stredisku cenných papierov," upozorňuje riaditeľ oddelenia pre vzťahy s verejnosťou Tatra banky Roman Začka. Keďže v našom príklade uvažujeme o malom objeme obchodu, predaj akcií by občanovi nemusel sprostredkovať každý obchodník. Viaceré banky však potvrdili, že záujemcovi na ktoromkoľvek z obchodných miest na Slovensku zrealizujú aj takýto obchod. "Okrem dokladu totožnosti, prípadne dokladu, ktorý preukazuje právnu subjektivitu, klient predloží len výpis zo Strediska cenných papierov, prípadne Centrálneho depozitára cenných papierov, kde je uvedené číslo jeho majetkového účtu a akcie," hovorí vedúci odboru klientskych operácií Štefan Panenka.
Koľko by teda predaj 20 akcií po 200 korún občana stál? Za zrealizovaný obchod by napríklad v Istrobanke zaplatil 476 korún, v Slovenskej sporiteľni 800 korún, v Dexia banke 879 korún, v HVB Bank 1 129 korún, v Ľudovej banke 682,60 koruny, Tatra banka hovorí o 100 korunách. Okrem poplatku za obchodovanie však občan musí počítať aj s poplatkom za vyrovnanie obchodu. Napríklad Slovenská sporiteľňa by si v tomto prípade účtovala ďalších 300 Sk, HVB Bank 595 korún (plus poplatok pre burzu a depozitára).
Ak už občan má u obchodníka účet, zadá buď osobne alebo telefonicky pokyn na predaj akcií. V tomto prípade však platí aj ročný poplatok za vedenie majetkového účtu. Napríklad v Tatra banke ide o ročný poplatok 500 korún a v Dexia banke o 357 korún.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/osobne-financie, menuAlias = osobne-financie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
11. máj 2024 22:10