StoryEditor

Monitor zahraničnej tlače

14.11.2002, 23:00

Financial Times
Desať kandidátskych štátov sa pripravuje nielen na vstup do Európskej únie v roku 2004, ale aj na vstup do systému jednotnej európskej meny. Na rozdiel od terajších členov únie noví členovia budú musieť podľa návrhu Európskej komisie euro povinne zaviesť. Finanční analytici takmer vôbec nepochybujú, že tak aj urobia. Čoraz intenzívnejšie sa však diskutuje o tom, ako rýchlo by mali tieto krajiny prijať spoločnú európsku menu. Jej prívrženci hovoria, že čo najskôr -- okolo roku 2006. Tvrdia pritom, že ako malé otvorené ekonomiky, ktoré už sú s EÚ integrované obchodnými tokmi, budú nové členské krajiny profitovať zo stability spájanej s jednotnou menou. Kritici však zdôrazňujú, že euro je finančná zvieracia kazajka určená pre "zrelé" ekonomiky a nemusí najmenej do roku 2010 sedieť krajinám, ktoré vychádzajú z komunizmu. V únii sa pochybnosti o skorom vstupe nových členov do menovej únie vyslovujú len potichu. No všeobecne platí: netreba sa ponáhľať. Európsky komisár pre menové záležitosti Pedro Solbes nedávno pripomenul, že zavedeniu eura musia predchádzať zásadné ekonomické reformy. Rozpočtový deficit ako jeden z maastrichtských kritérií na jednotnú menu je veľkým problémom pre Poľsko a ďalšie tri najväčšie ekonomiky kandidátskych krajín -- Maďarsko, Českú republiku a Slovensko.
(Kandidátske štáty sa pripravujú na euro, Robert Anderson, John Reed, Stefan Wagstyl, 14. 11.)

MF Dnes
Irak sa podvolil: koniec dobrý, všetko dobré? Nie. To ešte nie je koniec, a nie všetko je dobré. Pocit úľavy je na mieste. Je to však úľava iba pre tento deň. Saddám Husajn síce miluje riskantnú hru, ale určite nie je blázon. Proti rezolúcii OSN zostal sám ako beduín v púšti. Nemal na výber. To, že nakoniec skloní šiju, bolo jasné od začiatku. A čo bude nasledovať? Neznamená to, že vojna nebude. Znamená to iba, že nebude hneď teraz. Konečný súboj dostal odklad. Je prestávka. O chvíľu sa začne ďalšie kolo. Prezident Bush nikdy netvrdil, že chce dostať inšpektorov do Iraku. Tvrdil však mnohokrát, že chce dostať Saddáma.
(Iba odklad vojny, Milan Vodička, 14. 11.)

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 00:26