StoryEditor

V politike sa hodí striedmosť

04.02.2008, 23:00
Autor:
ČTKČTK

Pristalo Hillary jej žlté, čierno lemované sako, ktoré mala na sebe v Južnej Karolíne? Ak sa žena uchádza o najvyšší úrad v Bielom dome, stáva sa jej výzor otázkou, ktorá zaujíma televízie, internet aj seriózne denníky, napísala agentúra AFP.
Aj keď kandidáti o tejto otázke nehovoria, vedia, že ich vzhľad je veľmi dôležitý, najmä vo voľbách, kde najmladšieho kandidáta demokratov, 46-ročného Baracka Obamu, oddeľuje od najstaršieho, 71-ročného republikána Johna McCaina, jedna celá generácia.
Médiá obšírne komentovali fotografie 60-ročnej Hillary Clintonovej, ktoré ukazujú kandidátku ako vyčerpanú a vráskavú, jej video, kde stráca hlas, a analyzovali ich s neľútostnou dôkladnosťou, od ktorej ušetrili vek McCaina či prepadnuté črty Baracka Obamu.
"Zjav žien sa tradične hodnotí inak," usudzuje na internetovej stránke televíznej stanice ABC Sarah Brewerová, riaditeľka inštitútu Ženy a politika. Často sa analyzuje aj štýl obliekania. "Je to po prvý raz od 60. rokov, keď je výzor taký dôležitý," usudzuje na stránkach denníka USA Today stylista Tom Kolovos. "V Spojených štátoch ľudia chcú, aby sa ich prezident podobal na riaditeľa veľkej firmy," konštatuje v rozhovore pre AFP stylistka Sally Stewardová.


"Pre muža to znamená svetlomodrý oblek, bielu košeľu a nie veľmi nápadnú červenú kravatu," dodáva. Žena "musí byť ženská, ale len ako podnikateľka, nesmie mať príliš veľa bižutérie a predovšetkým nesmie mať šál, pretože ten priveľmi prispieva k elegancii", zdôrazňuje Stewardová.
Muži sa často rozhodnú pre bledomodrú košeľu, ale dodržiavajú pravidlá. Jedine Barack Obama, ktorý je veľmi elegantný, sa niektoré odváži porušiť, usudzuje Stewardová.
"V Spojených štátoch nemáme veľmi v obľube francúzsky štýl," usudzuje Jessica Siegelová, profesorka žurnalistiky na Kolumbijskej univerzite. Kandidáti teda musia vyzerať striedmo, americky. "Na politikovi nikdy neuvidíte manžetové gombíky alebo hodvábnu vreckovku," zdôrazňuje Sally Stewardová.
Pre Hillary Clintonovú teda žiadny Armani.
"Ženy v politike nezabúdajú, že sú vo svete mužov a nesmú vyzerať povrchne," napísal nedávno denník New York Times.
Elegantná predsedníčka Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová alebo manželka republikánskeho favorita Cindy Mccainová bývajú často považované za priveľmi "chic". "Výstrednosť môže kandidáta zničiť oveľa viac ako vrásky," uzatvára Sally Stewardová.

MONITOR ČTK/AFP

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 20:38