StoryEditor

Páter Rydzyk škodí nielen poľským katolíkom

19.09.2007, 00:00

Katolícke rádiá s menom Ježišovej matky v názve sú v mnohých krajinách. Len jedno sa však stalo svetoznámym. Poľské Radio Maryja. "Vďaka nám a nášmu Radiu Maryja sú poľské otázky známe na celom svete," napísal nedávno zakladateľ a doteraz jediný riaditeľ Tadeusz Rydzyk. Jeho slová vyšli v Naszom Dzienniku, ktorý spolu s televíziou Trwam a Radiom Maryja patrí do Rydzykovho mediálneho zoskupenia.

Signál poľského katolíckeho rádia sa začal prvýkrát šíriť 8. decembra 1991, keď sa v katolíckej cirkvi slávi slávnosť Nepoškvrneného počatia Panny Márie. Páter Rydzyk, z rehole redemptoristov, nebol v mediálnom prostredí žiadnym nováčikom. Keď sa v komunistickom Poľsku rozmáhalo nekomunistické odborové hnutie Solidarita, Rydzyk vo východnom Nemecku spolupracoval s Radiom Maria International, ktoré bolo neskôr katolíckou cirkvou zrušené. Dnes má poľské katolícke rádio tri milióny stálych poslucháčov a v Toruni, odkiaľ vysiela, sídli aj Rydzykova Vysoká škola verejnej a mediálnej kultúry. Práve na jej pôde nedávno nazval prezidenta Lecha Kaczyńského podvodníkom, jeho ženu strigou a o udalostiach v Jedwabnom, kde Poliaci počas II. svetovej vojny vyvraždili veľké množstvo Židov, vyhlásil, že celá záležitosť slúžila len tomu, "aby židovské kruhy mohli od Poľska vymámiť 65 miliónov dolárov". Je zaujímavé, že Rydzykovým vyvolencom sa stalo len jedno z vládnucich dvojčiat, premiér Jaroslaw Kaczyński. Taliansky denník La Stampa za tým vidí konkrétne dôvody. Kým Jaroslaw je slobodný a žije so svojou matkou, Lech je ženatý, prvá dáma sa postavila proti úplnému zákazu potratov a ich dcéra je už druhýkrát vydatá.

Rydzyk bojuje nielen proti svojim politickým a ideovým nepriateľom, ale svoje videnie sveta uplatňuje aj na cirkevné prostredie. Pápežove slová interpretuje po svojom - z vysielania Vatikánskeho rozhlasu, ktoré Radio Maryja retransmituje, vystrihuje pre neho neprijateľné pasáže, stavia sa proti biskupom, ktorí sa nestotožňujú s jeho názormi.

Svoje ostré výpady by si nemohol dovoliť, ak by nemal za sebou silných hráčov. Premiér Kaczyński si uvedomuje, že voľby v roku 2005 jeho strana Právo a spravodlivosť vyhrala aj vďaka Rydzykovej podpore, ktorú potrebuje aj v nadchádzajúcich voľbách. Za Rydzykom stojí aj mnoho poľských biskupov, ktorí sa síce nestotožňujú s neznášanlivosťou šírenou mediálnym pátrom, oceňujú však, že hovorí jasné "nie" potratom a "áno" rodine.

Zdá sa, že radikálny páter má všetky tromfy v ruke. V blízkom čase je jeho pozícia síce neotrasiteľná, no svojou neznášanlivosťou sa púšťa na príliš šikmú plochu, z ktorej sa časom sám zošmykne. Podľa nedávneho prieskumu denníka Gazeta Wyborcza, dvaja z troch Poliakov radia Rydzyka medzi osoby, ktoré najviac škodia ich krajine. Ak bude všeobecná nespokojnosť s rádiom ďalej rásť, od nepohodlného pátra sa bude dištancovať aj možný víťaz predčasných volieb Jaroslaw Kaczyński. Poľskí biskupi si tiež budú musieť uvedomiť, že Rydzykove neznášanlivé postoje prekrývajú pozitívne posolstvo, ktoré rádio šíri.

Až príliš jasný signál vyslal aj pápež Benedikt XVI. Médiá aj Európsky židovský kongres sa síce nedávno rozhorčili nad jeho stretnutím s Rydzykom, išlo však o veľké nedorozumenie. Pápež Rydzyka neprijal na súkromnej audiencii, ale sa s ním náhodne stretol, keď išiel na nedeľnú modlitbu Anjel Pána. Zastavil sa pri ňom a dal mu požehnanie tak, ako to robí pri stretnutiach s ostatnými pútnikmi. Naopak, Rydzykova žiadosť o súkromnú audienciu bola zamietnutá počas minuloročnej návštevy Benedikta XVI. v Poľsku. Pápež mu navyše odkázal, že má skončiť so svojimi antisemitskými vyhláseniami.

Imrich Gazda, Rím - Vatikán

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. máj 2024 21:44