StoryEditor

Kto zastaví úpadok Košického kraja?

15.11.2005, 23:00
Autor:
Tibor  IčoTibor Ičo
Štart volebnej kampane pred regionálnymi voľbami nesprevádzali žiadne mimoriadne udalosti. Žiadne informačné stánky, žiadne letáky vyhodené z lietadiel, žiadne agitačné dvojice.

Štart volebnej kampane pred regionálnymi voľbami nesprevádzali žiadne mimoriadne udalosti. Žiadne informačné stánky, žiadne letáky vyhodené z lietadiel, žiadne agitačné dvojice. Ulice bežného pracovného dňa už dávno ovenčili mamutie billboardy, na ktorých poväčšine už "okukaní" kandidáti sľubujú "raj na kraji". Hoci sa už politické sekretariáty po novom nemusia obávať žiadnych finančných limitov a míňať na kampaň môžu koľko len chcú, nijako zvlášť to v krajine nebadať. Všetko asi prebehne po starom, teda mimo zorného uhla apatického voliča, tak, aby očakávaná nízka účasť nahrala ostrieľaným krajským kozákom. Staronoví kandidáti plánujú tiché prelínanie z prvého do druhého volebného obdobia, tak, aby mohli pokojne "dokončiť svoje začaté dielo" a konečne zabezpečiť lepší život pre všetkých! Noví útočníci to, samozrejme, neradi počujú, preto vyťahujú aj drsnejšie slogany, v nádeji, že ľahostajných predsa len prebudia a dostanú tak vytúženú šancu... "Aj ty si dôležitý!", plieskajú plagátovým bičom, dožadujúc sa "nových ľudí, nových nápadov, nových riešení!"
V chudobnejších regiónoch sa s obľubou sľubujú nové investície a pracovné príležitosti, či už na plagátoch, vo volebných novinách alebo pri podávaní rúk v teréne. K takým patrí aj Košický samosprávny kraj, ktorého okresy v celoštátnom rebríčku už tradične dosahujú najvyššiu mieru merateľnej nezamestnanosti a nemerateľnej nespokojnosti občianstva so životnou úrovňou. Asi preto sa tu zaregistroval najvyšší počet kandidátov (562) o poslanecké posty a deväť záujemcov o kreslo župana. Úspešní si celkom isto prilepšia bez ohľadu na okolitú chudobu, pretože aplikácia demokracie jednoducho vždy niečo stojí. Keďže ide o etnicky pestrý región, kandidáti poškuľujú najmä po tradične disciplinovanej základni maďarských voličov. Pritom bez zaujímavosti nie je ani rómska komunita -- nevyspytateľná, ale za žičlivých podmienok kampane predsa len schopná istej mobilizácie. Štvrťmiliónové prevažne slovenské Košice síce majú významné, no nie rozhodujúce postavenie. Svedčí o tom terajšia väčšina poslancov SMK (18) v krajskom parlamente. Nominovali ich tam voliči z mohutného maďarského zázemia v okresoch Trebišov, Michalovce, Košice-okolie a Rožňava. Zarážajúce je, že napriek dominantnému postaveniu v regionálnom zastupiteľstve krajské špičky SMK ako svoju programovú prioritu prezentovali zastavenie hospodárskeho a sociálneho úpadku Košického samosprávneho kraja! Poslanci strany s najväčším vplyvom na dianie v kraji po štyroch rokoch svojho funkčného obdobia bijú na poplach, hoci mali najväčšie možnosti ten prepad zastaviť... Alebo nemali? V tom prípade čosi škrípe v orgánoch košickej krajskej samosprávy. Bolo by zaujímavé sledovať, ako by sa im darilo, keby vo voľbách SMK získala majoritu (teda minimálne 29 hlasov z 57 možných). To v etnicky špecifických podmienkach KSK vôbec nemusí byť vylúčené. Silným hráčom je osoba župana. Ak zvíťazí skúsenejší kandidát, určite si poradí aj s menej priaznivou situáciou v zastupiteľstve. Jedno je isté: volebné prognózy v stranícky indiferentnom a nečitateľnom regionálnom prostredí nemusia odrážať realitu, podobne ako volebné slogany kandidátov nemusia rezonovať s voličskými náladami.
Zdá sa, že kampaň iba v máločom vybočí z tradičných štandardov "obecného voličského nezáujmu" a slabej vynaliezavosti kandidátov. To vonkoncom nemusí znamenať, že samosprávne kraje ľuďom nechýbajú. Väčšina voličov tuší, že sú potrebné. Aby sa však v sobotu 26. novembra v hojnom počte dostavili do volebných miestnosti, musel by ich o výhodách a prínosoch samosprávneho kraja aj niekto presvedčiť.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
09. máj 2024 19:39