StoryEditor

Sociálne dosahy poslancov nezaujímali

Parlament včera začal rokovať o vládnej správe o ekonomických dosahoch prijatých ekonomicko-sociálnych zákonov na mladé rodiny a dôchodcov. Dokument obhajoval podpredseda vlády pre ekonomiku Ivan Mikloš. Ako uviedol, rok 2004 je rokom reforiem, ktoré majú zvýšiť dlhodobý rastový potenciál slovenskej ekonomiky.
Rast spotrebiteľských cien v januári dosiahol 4,4 percenta oproti decembru. Ministerstvo preto stále počíta s priemernou infláciou na úrovni 8,1 percenta. Oproti minuloročnému januáru životné náklady nízkopríjmových skupín vzrástli o 8,9 percenta. "Za celý rok predpokladáme priemerný rast životných nákladov u nízkopríjmových skupín o 8,6 a u dôchodcov o 8,7 percenta," zdôraznil Mikloš. Podľa správy v tomto roku v žiadnom prípade nedôjde k dramatickému zhoršeniu situácie pracujúcich a dôchodcov. "Zmena dane z príjmov a zmena v prideľovaní podpory na deti často zabezpečí rast príjmov rodiny," poznamenal minister financií.
Členovia výboru pre makroekonomické prognózy hodnotia prognózu ministerstva financií prevažne ako konzervatívnu a realistickú. Opozícia však obvinila Mikloša, že v správe uvádzal polopravdy a lži. "Je to len obhajoba reforiem, s ktorými nesúhlasíme," poznamenal Juraj Blanár zo Smeru. Počas rozpravy bolo v sále pätnásť poslancov. K dokumentu sa poslanci vrátia na májovej schôdzi.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. máj 2024 20:51