StoryEditor

Fond zatiaľ zinkasoval len dve platby

17.03.2004, 23:00
Autor:
TASRTASR

Od 1. marca tohto roku musia individuálni dovozcovia motorových vozidiel platiť Recyklačnému fondu 3 000 korún za každé vozidlo dovezené na súkromné účely. Túto zmenu priniesla novela zákona o odpadoch, ktorá by mala odstrániť nerovné postavenie medzi individuálnymi a hromadnými dovozcami vozidiel. "Príspevok je paušálny, teda nezávislý od objemu kubatúry či veku vozidla," uviedol člen Správnej rady fondu Pavol Prepiak. Pre individuálnych dovozcov je príspevok splatný najneskôr v deň prvého zapísania automobilu do evidencie motorových vozidiel.
Recyklačný príspevok 3 000 korún na auto platí aj pre hromadných dovozcov, ktorí dosiaľ uhrádzali do fondu platby nielen za auto ako celok, ale aj za iné časti vozidla, konkrétne za pneumatiky či batérie.
Od 1. marca zinkasoval fond od individuálnych dovozcov len dve platby. Mesačný dovoz áut na súkromné účely pritom predstavuje približne tisíc automobilov. Nízky výber pripisujú predstavitelia fondu neinformovanosti občanov. Podľa Prepiaka po vstupe Slovenska do EÚ, resp. po preregistrácii áut smerom na Slovensko individuálny dovoz ešte porastie.
Kontrolné a sankčné právomoci v príslušnej otázke prináležia orgánom štátnej správy pre oblasť životného prostredia. Rozsah sankcií za porušenie zákona o odpadoch, a to nielen pokiaľ ide o ustanovenia týkajúce sa individuálnych dovozov, sa pohybuje v škále od 10-tisíc do 10 miliónov korún. "Maximálna hranica sa, samozrejme, nevzťahuje na individuálnych dovozcov," dodal Prepiak.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. máj 2024 16:00