StoryEditor

Whirlpoolu ponúkneme štyri lokality

17.03.2004, 23:00
Autor:
TASRTASR

Agentúra SARIO je pripravená ponúknuť americkému výrobcovi spotrebičov Whirlpool, ktorý chce otvoriť v strednej Európe ďalší závod na výrobu sporákov, štyri vhodné lokality. V hre je pritom investícia za vyše 6 miliárd korún, ktorá môže priniesť prácu až pre tisíc ľudí. Uviedol to riaditeľ SARIO Ján Bajánek s tým, že ak sa Whirlpool rozhodne pre Slovensko, pravdepodobne to bude opäť lokalita v blízkosti Popradu, kde už teraz prevádzkuje veľký závod na výrobu práčok. Slovensko je však pripravené ponúknuť aj ďalšie tri lokality, a to priemyselný park Kechnec na východe krajiny alebo Banskú Bystricu a Nitru.
Podľa Bajánka je najviac pravdepodobný výber Popradu, keďže po dobudovaní diaľnice z Bratislavy do Žiliny pre kórejskú automobilku Hyundai sa zlepší aj dostupnosť tohto mesta. Okrem toho investori radi koncentrujú svoje aktivity na menšie územia, ako je to aj v prípade Samsungu, ktorý investuje hlavne v blízkosti Galanty.
Zámer Whirlpoolu je zatiaľ podľa Bajánka iba v etape samostatného rozhodovania sa investora, slovenská strana s ním ešte do rokovaní nevstúpila. "V prípade, že prejaví záujem, sme ochotní predostrieť mu ponuku investičných stimulov, ktoré budú vychádzať z pravidiel EÚ," dodal Bajánek s tým, že rozhodnutie amerického investora je možné očakávať ešte v priebehu tohto roku.
Informáciu o novej investícii Whirlpoolu zverejnila Poľská agentúra pre zahraničné investície. V hre je podľa nej práve ich krajina s lokalitou pri Vroclavi, kde už tento investor jeden závod dlhšie vlastní. Hlavným konkurentom Poliakov má byť Česká republika, niektoré poľské média však medzi favoritov namiesto Česka zaraďujú Slovensko.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. máj 2024 19:46