StoryEditor

Do tendra o mýto vstupujú námietky

26.11.2007, 23:00

Spustenie elektronického mýta v roku 2009 je v ohrození. Zoskupenia firiem, ktoré podľa dostupných informácií postúpili do druhého kola (Kapsch, Satways -- Slovak Telekom a Siemens a Slovakpass -- Autostrade a Efkon), majú len asi mesiac na to, aby Národnej diaľničnej spoločnosti predostreli svoje finálne predstavy o fungovaní mýtneho systému. Tá im však zrejme v stanovenom termíne nedá na to príležitosť. Podľa informácií HN vyzve štátna akciovka úspešné firmy na predloženie ponúk až potom, ako vyrieši odvolacie konania. To však môže trvať aj niekoľko mesiacov.
Z piatich vylúčených spoločností zatiaľ úmysel využiť sedemdňovú odvolaciu lehotu potvrdili dve. Firma Sanef tak urobila včera. "Konzorcium pod vedením spoločnosti Sanef podalo dnes (včera, pozn. red.) oficiálne odvolanie do Národnej diaľničnej spoločnosti proti vyradeniu z tendra na zavedenie diaľničného mýta. Kópia odvolania bola rovnako zaslaná na Úrad pre verejné obstarávanie," informovala poradkyňa spoločnosti Veronika Čukášová.
Diaľničiari majú teraz ďalších sedem dní na to, aby potvrdili alebo spochybnili svoje pôvodné stanovisko. Ďalší týždeň môže trvať, kým sa firmy rozhodnú odvolať aj v druhom kole -- už na Úrade pre verejné obstarávanie. Ten má na svoje stanovisko mesiac. Ak dá Národnej diaľničnej spoločnosti za pravdu, nespokojné firmy sa môžu obrátiť na súd. Firmy zatiaľ nepovedali, do akej fázy odvolacieho procesu sú odhodlané zájsť. Nedostatky, ktoré im prisúdil obstarávateľ, však považujú za nespravodlivé.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
01. máj 2024 04:35