StoryEditor

V ŠFRB k zásadným zmenám nedochádza

17.03.2004, 23:00

Nový štatút Štátneho fondu rozvoja bývania vychádza zo zákona, ktorý platil od roku 1996. Vzhľadom na to, že tento zákon bol zrušený a opätovne prijatý s účinnosťou od 1. januára 2004, podrobnosti o organizácii a činnosti fondu, o počte členov a zložení rady fondu, o vymenúvaní a odvolávaní jej členov a o jej organizácii a činnosti musel upraviť nový štatút, ktorý včera schválila vláda. "Nový štatút neprináša nijaké zásadné zmeny," spresnil minister výstavby László Gyurovszky.
Štátny fond rozvoja bývania má v tomto roku poskytnúť úvery približne za tri miliardy korún, pričom najviac peňazí získajú obce a mestá na výstavbu nájomných bytov. Ide približne o rovnakú sumu ako vlani, len s tým rozdielom, že na výstavbu obecných bytov ministerstvo v roku 2003 neposkytlo ani korunu. Podľa Gyurovszkého sa vlani riešili staršie zmluvy z predchádzajúcich rokov a bez nenávratnej pôžičky starostovia nemali o úver záujem.
V tomto roku získajú obce pôžičku vo výške 70 percent požadovaných prostriedkov a 30 percent bude tvoriť nenávratná dotácia od ministerstva výstavby. Oproti minulému roku, keď sa uplatňoval model 50 percent pôžička a 50 percent dotácie, bude úver zvýhodnený nižšou úrokovou sadzbou, a to 1,2 percenta ročne. Splatnosť úverov je tridsať rokov. Na výstavbu rodinných domov je určených 790 miliónov korún a na byty v bytových domoch pre individuálnych žiadateľov 290 miliónov korún. Na kúpu už hotových domov bude k dispozícii okolo 60 miliónov korún.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. máj 2024 20:46