StoryEditor

Poľsko je pred vstupom do eurozóny opatrné

06.02.2008, 11:18
Autor:
SITASITA

Vstup Poľska do eurozóny môžu viac ohroziť stúpajúce mzdy a inflácia, ako vysoký schodok štátneho rozpočtu. V utorok to pre agentúru Reuters uviedol štátny poľský tajomník ministerstva financií Stanislaw Gomulka. Podľa neho má vláda v úmysle prijať spoločnú európsku menu tak rýchlo, ako to bude možné. Napriek tomu však neplánuje vstup zlotého do systému výmenných kurzov ERM2, kým nesplní všetky kritériá pre prijatie eura.

Gomulka predpokladá, že Varšava bude mať v budúcnosti problémy so splnením fiškálnych podmienok na prijatie eura, najmä čo sa týka schodku verejného rozpočtu a štátneho dlhu. Za podstatnejšiu hrozbu však pokladá infláciu a kritériá úrokových sadzieb.

Nová stredo-pravicová poľská vláda na čele so stranou Občianska platforma je euru naklonená viac ako predchádzajúca konzervatívna vláda. Napriek tomu však zostáva opatrná a nechce sa unáhliť. Preto zastáva názor, že vstup do eurozóny sa takmer isto neuskutoční pred plánovaným termínom v roku 2011. Opatrnosť vyjadruje aj Gomulka: "Poľsko by sa malo a bude sa snažiť splniť všetky maastrichtské kritériá každý rok."

Ako ďalej štátny tajomník ministerstva financií uviedol, nevie si predstaviť že by Poľsko vstúpilo do systému ERM2 v prípade, že ešte stále bude možnosť, že nesplní hociktoré z kritérií. Poľská vláda sa v súčasnosti zriedka vyjadruje k presnému dátumu prijatia spoločnej európskej meny alebo cesty, ako to dosiahnuť.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 08:00