StoryEditor

Fico hrozí Západu sankciami kvôli kvalite potravín: Začína to prerastať do veľkého medzinárodného škandálu

18.07.2017, 11:00
Autor:
TASRTASRlmlm
Premiér Robert ​Fico vyhlásil, že ak nebude vidieť určitý vývoj dopredu, tak na nejaké obdobie pôjdu produkty do verejného stravovania len zo Slovenska.

Premiér Robert Fico dnes na tlačovej konferencii pohrozil, že ak Európska komisia nezačne riešiť problém v rozdieloch kvality potravín na Slovensku a inými európskymi krajinami, tak na krajiny zo Západu uvalí sankcie.

Fico vyhlásil, že tento problém začína prerastať do veľkého medzinárodného škandálu.

"Pokiaľ nebudeme pociťovať od Európskej komisie razantné konanie, tak sme pripravení urobiť dočasné jednostranné opatrenia. Napríklad sankcie voči iným krajinám," razantne povedal premiér.

"Vážny medzinárodný problém"

Fico dodal, že ak nebude vidieť určitý vývoj dopredu, tak na nejaké obdobie pôjdu produkty do verejného stravovania len zo Slovenska.

"Povieme, že na 6 mesiacov zastavujeme prísun výrobkov z európskych trhov. Chcem požiadať partnerov z V4 o riešenia a povedať, že máme vážny medzinárodný problém," skonštatoval Fico s tým, že v stredu sa na túto tému uskutoční summit V4 v Budapešti.

Sankcie by podľa premiéra mohli zaviesť už na jeseň. "Podľa toho, ako bude Európska komisia konať sa rozhodneme, či ich budeme pritvrdzovať alebo odstraňovať," upresnil predseda vlády.

Porovnanie produktov Porovnanie produktov TASR/M. Baumann

Fico si uvedomuje riziká

​Fico na brífingu poukázal na nedávny prieskum renomovanej Vysokej školy Chemicko-technologickej v Prahe, ktorá robila podrobný prieskum na 21 potravinách, ktoré sa predávajú v Česku a Nemecku.

Premiér sa inšpiroval a dal porovnať tri produkty, ktoré sa predávajú v Hainburgu a v Bratislave. Podľa premiéra rybie prsty Iglo majú v Hainburgu 300 gramov, podiel mäsa je 65 gramov a v Bratislave vážia len 280 gramov a podiel mäsa je 58 gramov, pritom cena je rovnaká 2,99 eura. 

Fico si pritom podľa vlastných slov uvedomuje, že takéto opatrenie by porušovalo európske pravidlá, keďže funguje jednotný trh.

"Chceme dosiahnuť len a len to, aby ľudia na Slovensku mali prístup k rovnako kvalitným potravinám," uviedol.

Ako krajné riešenie tejto situácie označil aj takzvanú občiansku iniciatívu. To znamená, ak by vyzbieral milión hlasov od občanov, EK by sa tejto téme musela venovať.

Podľa premiéra by v rámci krajín V4, ktoré majú spolu 65 miliónov ľudí, bolo získanie milióna hlasov "hračkou".

SPPK chváli Fica

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) víta iniciatívu predsedu vlády Roberta Fica (Smer-SD) razantne riešiť problematiku dvojitej kvality potravín.

"Je totiž v záujme slovenských poľnohospodárov a potravinárov a rovnako aj spotrebiteľov, aby sa na našom trhu nenachádzali potraviny horšej kvality," uviedla hovorkyňa SPPK Jana Holéciová.

01 - Modified: 2024-04-13 15:44:19 - Feat.: - Title: "Fico tomu nerozumie." SaS je skeptická voči vyjadreniam premiéra o znižovaní počtu štátnych úradníkov 02 - Modified: 2024-04-13 12:45:43 - Feat.: - Title: Slovensko odmieta Migračný pakt Európskej únie, tvrdí Fico. Hrozbu pokuty nepovažuje za demokratickú 03 - Modified: 2024-04-13 12:20:01 - Feat.: - Title: Fico chce naštartovať slovenskú ekonomiku. Zdrojom konsolidácie je aj prezamestnanosť v štátnej správe, tvrdí 04 - Modified: 2024-04-13 11:28:35 - Feat.: - Title: Nezdieľame názor Fica o poste šéfa Národnej rady, platí koaličná zmluva, znie z Hlasu 05 - Modified: 2024-04-13 10:57:13 - Feat.: - Title: hn
menuLevel = 1, menuRoute = ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = ekonomika, homepage = false
16. apríl 2024 12:54