Moderné odbory vo Volkswagene ohlásili štrajkHN/Pavol Funtál
StoryEditor

Vedenie Volkswagenu sa pokúsilo o zmier. Odborári ponuku odmietli

19.06.2017, 11:25
Pred automobilkou by sa mali zajtra zhromaždiť dve tisícky zamestnancov.

Predstavitelia automobilky reagujú na rokovania s odborármi

Ani necelých 24 hodín pred začatím ostrého štrajku v bratislavskom závode sa zainteresovaným stranám nepodarilo prísť k zhode. V priestoroch Volkswagenu prebehlo zatiaľ posledné a ako sa zdá, konečné vyjednávanie medzi odbormi a vedením podniku. Skončilo opäť neúspechom.

„Pán Sacht predložil ponuku, ktorá bola pre nás neprijateľná. Bližšie ju špecifikovať nebudem. Týkala sa tarifných tried zamestnancov,“ uviedol predseda Moderných odborov Volkswagen Zoroslav Smolinský bezprostredne po stretnutí s vedením podniku.

Predseda predstavenstva spoločnosti Volkswagen Slovakia Ralf Sacht potvrdil, že posledné rokovanie prebehlo neúspešne.

„Našu ponuku sme navýšili, a to zvýšenie tarifných miezd, o 4,5 percenta a neskôr od nového roka o 4,2 percenta. Požiadavky odborov sú rovnako vysoké a nevidíme možnosť sa posunúť týmto smerom. To, čo od nás požadujú, by poškodilo náš podnik,“ tvrdí Sacht.

Od rána štrajk
Pred bránami Volkswagenu zajtra ráno bude stáť dvetisíc zamestnancov, ktorí ale do práce nenastúpia. Od šiestej hodiny ráno sa totiž začína ostrý, časovo neobmedzený štrajk v automobilke.

Počet štrajkujúcich podľa šéfa Moderných odborov Zoroslav Smolinský znamená, že sa vo fabrike nebude vyrábať. "Situácia je zlá, vyhrotená. prestal fungovať sociálny dialóg, prestala fungovať personálna politika, prestala fungovať finančná politika," vyhlásil Smolinský.

"Štrajk začne od šiestej hodiny, bude trvať počas poobednej smeny aj nočnej smeny, pripravení sme štrajkovať dva,tri dni," popísal šéf odborov.

Smolinský varuje, že vedenie spoločnosti ide proti zamestnancom. "Vedenie v podstate zrušilo náš dobrý imidž, ktorý sme si vytvorili za 25 rokov. Našim cieľom nie je robiť naprieky, našim cieľom je sa dohodnúť," tvrdí.

Dvetisíc ľudí
Aké navýšenie platov by teda mohlo zabrániť samotnému štrajku? "Nejde o konkrétne percento, ide o možnosť rokovať o ďalších bodoch z požiadaviek. To je mozaika, z ktorej by sa mohla dohoda stvoriť. Zamestnávateľ však o týchto bodoch hovoriť nechce," popísal.

"Malo by sa zapojiť asi 2-2,5 tisíc ľudí. Myslíme si, že to bude ešte viac. Výrobu to ovplyvní do výraznej miery, pretože vyrábať sa nebude," hovorí Smolinský.

O sume, ktorú to automobilku bude stáť Smolinský hovoriť nechce. "My to vieme, ale musíte sa na to opýtať zamestnávateľa," povedal.

Štrajkujúci nebudú mať pred fabrikou k dispozícii tribúnu, ale zvolili nákladné auto. Smolinský tento postup vysvetľuje obavami z toho, žeby ich automobilka chcela z priestoru vyhnať.

Pozrite si stretnutie Zoroslava Smolinského s novinármi deň pred spustením štrajku

01 - Modified: 2021-11-13 15:47:27 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Nový nástroj v boji s treťou vlnou. Štát do firiem nasadí sporné samotesty 02 - Modified: 2021-04-22 18:23:46 - Feat.: - Title: Najväčší zamestnávateľ na Slovensku odstavuje výrobu. Pre nedostatok čipov 03 - Modified: 2020-04-12 11:12:40 - Feat.: - Title: Volkswagen sa pripravuje na reštart. Automobilka chystá plán 04 - Modified: 2019-12-28 08:45:57 - Feat.: - Title: Volkswagen urýchli presun na elektromobilitu, navýšil pôvovodné plány 05 - Modified: 2019-09-12 11:59:04 - Feat.: - Title: Volkswagen zrejme manipuloval emisie aj pri novších motoroch
menuLevel = 1, menuRoute = ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = ekonomika, homepage = false
19. apríl 2024 13:44