StoryEditor

Odkedy je Fico pri moci, prestali sme dobiehať Česko. Sulík kritizoval konanie vlády

05.06.2017, 10:33
Autor:
TASRTASRlmlm
Poukazujú na to podľa liberálov viaceré prieskumy a najnovšie aj nedávno zverejnená Svetová ročenka konkurencieschopnosti, v ktorej sa Slovensko posunulo oproti minulému roku o 11 priečok nižšie.

Strana SaS na čele s Richardom Sulíkom dnes kritizovala vládu Roberta Fica kvôli zhoršujúcemu prodnikateľskému prostrediu.

Podľa šéfa liberálov sa Slovensko prestalo posúvať dopredu.

Podľa Sulíka je vinník jasný. "Odkedy je Fico pri moci, sme prestali dobiehať Česko a krajiny Európskej únie." 

"Bude to ešte horšie"

Poukazujú na to podľa liberálov viaceré prieskumy a najnovšie aj nedávno zverejnená Svetová ročenka konkurencieschopnosti, v ktorej sa Slovensko posunulo oproti minulému roku o 11 priečok nižšie. Spomedzi 63 krajín sa tak Slovenská republika umiestnila na 51 priečke.

"Predbehli nás takmer všetci, aj krajiny ako Česko, Poľsko, Rakúsko a dokonca Bulharsko," vymenovala na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave poslankyňa Národnej rady SR za SaS Jana Kiššová. Podľa liberálov sa podnikateľské prostredie na Slovensku zhoršuje, odkedy sú pri moci vlády Roberta Fica (Smer-SD).

"Predpokladám, že naše umiestnenie bude ďaleko horšie, ak ešte vláda zavedie do praxe opatrenia, ktoré podnikateľské prostredie poškodia. Napríklad už avizované umelé zvyšovanie minimálnej mzdy alebo povinný trinásty plat," dodala Kiššová.

Dôvodmi takéhoto zlého stavu podnikateľského prostredia je podľa jej slov vysoké daňové a odvodové zaťaženie či byrokracia a korupcia.

Zároveň pripomenula, že keď sa Slovensku podľa súčasnej vlády tak darí, prečo z toho nevyplynie nejaký benefit aj pre podnikateľov, ktorí vytvárajú hodnoty a pracovné miesta. Na mysli mala napríklad zníženie daňovo-odvodového zaťaženia či byrokracie.

"Zamestnávateľom sa musí lepšie dariť"

Podľa Kiššovej pritom ministerstvo hospodárstva ohlásilo koncom minulého roka projekt za približne 20 miliónov eur, ktorý má zaviesť posudzovanie legislatívy na podnikateľské prostredie.

Kritizovala, že niečo podobné už v praxi funguje, keďže pri každom navrhovanom zákone sa v rámci doložky vplyvov posudzuje aj vplyv daného návrhu na podnikateľské prostredie. Napriek tomu sa podľa liberálov podnikateľské prostredie v krajine neustále zhoršuje.

Predseda SaS Richard Sulík zároveň zdôraznil, že ak chce vláda zvyšovať mzdy ľudí, musí sa podnikateľom dariť, aby vytvárali viac pracovných miest, čím sa zvýši dopyt po pracovnej sile a jej cena bude narastať. Teda narastať budú platy ľudí.

"Keď chceme zvýšiť životnú úroveň všetkým obyvateľom Slovenska, musí sa zamestnávateľom lepšie dariť, musí sa im dať lepšie podnikať," uviedol Sulík.

Pripomenul, že strana SaS pripravila viacero konkrétnych opatrení na zlepšenie podnikateľského prostredia, ktoré sú zahrnuté v jej Agende 2020. Napríklad 40 opatrení je podľa jeho slov takých, ktoré nemajú žiaden vplyv na rozpočet, ale pomôžu podnikateľom. Niektoré zo svojich návrhov plánuje SaS predložiť na septembrovú schôdzu parlamentu.

01 - Modified: 2024-04-16 13:32:21 - Feat.: - Title: Poslanec SaS kritizuje, že rezort zahraničia riadi Fico a nie Blanár: Zaujíma ho len právo veta krajín EÚ 02 - Modified: 2024-04-16 10:42:29 - Feat.: - Title: Ako zlacniť benzín o 20 centov? SaS apeluje na Fica, predstavila návrh 03 - Modified: 2024-04-15 15:39:49 - Feat.: - Title: PS a SaS nepodporia schôdzu k odvolávaniu ministerky Dolinkovej. Zvolať ju chcelo Matovičovo hnutie 04 - Modified: 2024-04-15 11:47:28 - Feat.: - Title: SaS kritizuje Dolinkovej rezort za nečinnosť, niektoré zámery Fica však víta 05 - Modified: 2024-04-15 11:13:16 - Feat.: - Title: SaS a PS žiadajú odchod Kuffu z funkcie, minister Taraba jeho odvolanie neavizuje
menuLevel = 1, menuRoute = ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = ekonomika, homepage = false
16. apríl 2024 20:26