StoryEditor

"Urobím všetko preto, aby sme hazard v Bratislave zákazali." Nesrovnal chce nové hlasovanie

20.02.2017, 09:54
Autor:
TASRTASRlmlm
Primátor Bratislavy žiada opätovné hlasovanie za zrušenie herní v hlavnom meste.

Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal zvoláva petičný výbor. Dôvodom je fakt, že chce opätovné hlasovanie za zrušenie herní v Bratislave.

„Všetci sme videli čo sa tu stalo minulý týždeň. Bol pošliapaný názor vyše 130-tisíc Bratislavčanov. Budem navrhovať, aby sa opäť hlasovalo o pôvodnom návrhu, lebo to chce 136-tisíc Bratislavčanov. Chcem dosiahnuť, aby Bratislava vyhrala nad herňami, aby herne neudávali tón a aby sa ľudia nemuseli pozerať na rozširovanie hazardu," povedal Nesrovnal na brífingu.

Hlasovať sa bude o pôvodnom návrhu

"Toto hlasovanie smeruje k zabetónovaniu súčasného stavu a takýto výsledok nemienim akceptovať," uviedol Nesrovnal s tým, že chce, aby sa o všeobecne záväznom nariadení (VZN) opätovne rokovalo a hlasovalo na zasadnutí mestského zastupiteľstva.

Zdôraznil však, že hlasovať by sa malo o pôvodnom návrhu, teda o absolútnom zákaze hazardu na území mesta, teda tak, ako žiada petícia a k čomu ho poslanci zaviazali svojím rozhodnutím ešte v januári tohto roka.

Na otázku, či už hovoril so svojimi námestníkmi, ktorí tiež nepodporili absolútny zákaz hazardu, uviedol, že sú momentálne na dovolenke a rozprával sa zatiaľ iba s jedným.

"Je to veľmi ťažké a závažné zlyhanie," konštatoval Nesrovnal, avšak s tým, že pripúšťa úvahy o druhej šanci pre nich.

Podľa neho je však potrebné pýtať sa na ich hlasovanie aj predsedov politických klubov, z ktorých obaja námestníci pochádzajú.

Nesrovnal odmieta vlastné zlyhanie

Primátor tiež opätovne dôrazne odmietol tvrdenia, že by výsledok hlasovania bol aj jeho "zlyhaním", čo označil za výhovorky poslancov. Všetko bolo v súlade s rokovacím poriadkom a s tým, k čomu ho zaviazali samotní poslanci.

"Nie je to hlasovanie o peniazoch, ale o hodnotách. Chcem, aby Bratislava bola bez hazardu," dodal v súvislosti s upozorneniami niektorých skupín.

Tie poukazujú na to, že zatiaľ nebolo predstavené následné krytie výpadku z herní po absolútnom zákaze hazardu.

Organizátori petície poukázali na to, že hazard v Bratislave presiahol únosnú mieru. Ako uviedli, v meste je 232 herní, 588 výherných prístrojov a 2177 videoherných automatov. Oproti tomu sa tu nachádza zhruba 219 lekární. Petíciu, ktorú podporilo celkovo 136 139 obyvateľov, odovzdali následne v júni 2016 do podateľne magistrátu.

V januári tohto roka primátor informoval o ukončení kontroly podpisov. Tá preukázala, že platných je 98 118 podpisov. Asociácia zábavy a hier a Asociácia prevádzkovateľov videohier túto petíciu od začiatku spochybňovali.

Príjem hlavného mesta z prevádzkovania hazardných hier momentálne predstavuje približne tri milióny eur ročne.

Zoznam poslancov Zoznam poslancov Facebook/Dana Čahojová

01 - Modified: 2024-04-26 08:47:39 - Feat.: - Title: Lovestream oznámil brutálne mená prere tento ročník. Do Bratislavy príde Macklemore, 50 Cent aj Rita Ora 02 - Modified: 2024-04-25 08:03:18 - Feat.: - Title: Novou šéfkou bratislavskej dopravnej komisie bude viceprimátorka Tatiana Kratochvílová 03 - Modified: 2024-04-25 06:19:05 - Feat.: - Title: Vodiči pozor: Na D2 na vjazde do Bratislavy z Malaciek sa zdržíte hodinu 04 - Modified: 2024-04-23 14:02:16 - Feat.: - Title: Bratislavský Slovnaft čakajú v najbližších týždňoch odstávky. Potrvajú až do polovice júna 05 - Modified: 2024-04-24 13:18:02 - Feat.: - Title: Šofér bratislavskej električky Marek: Za meškanie často môžu ľudia. Ak vás vodič nepočká, nemusí to byť len jeho škodoradosť
menuLevel = 3, menuRoute = tv/stare-sekcie/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = tv, homepage = false
26. apríl 2024 15:04