StoryEditor

Škandinávia je oveľa liberálnejšia ako Slovensko, vyhlásili sulíkovci

11.05.2016, 10:30
Autor:
hašhaš
Odborový zväz KOVO nesúhlasí s niektorými návrhmi z dielne SaS. Podľa nich idú proti zamestnancom.

Škandinávske krajiny sú častokrát uvádzané ako socializmus, ktorý funguje. Podľa Jozefa Rajtára zo SaS to však nie je celkom pravda. "Žiadna škandinávska krajina nemá štátom určenú minimálnu mzdu, jednotlivé odbory si ju individuálne vyrokovávajú. Tieto rokovania sú veľmi flexibilné a v čase krízy si odborári oveľa ľahšie vyrokujú dočasné zníženie v odbore, ako keby to mal robiť štát," popísal Rajtár. 

Popísal situáciu v Dánsku, kde sú veľmi vysoké mzdy oproti Slovensku. "Sú tam veľmi nízke odvody, žiadne až veľmi nízke sociálne odvody. Ľudia sa rozhodujú, čo s peniazmi spravia," vysvetľoval. "Je to 100-percentne liberálne," povedal Rajtár k tomu, že je prepúšťanie aj prijímanie zamestnancov veľmi jednoduché.

"Chcel by som týmto rozbiť legendu, že Škandinávia je fungujúci socializmus, na čo sa odvolávajú aj politici aj odborári u nás. Takto to tam vôbec nie je. V skutočnosti veľa ďalších parametrov je tam veľmi liberálnych. V mnohých ohľadoch sú oveľa liberálnejší aj ako Slovensko," vyhlásil. Firmy musia podľa neho dospieť k tomu, že sa budú trhať o dobrých zamestnancov. Škandinávska cesta jednoducho funguje. Nedostaneme sa nikam so zdeformovaným firemným a pracovným prostredím a pod vedením strany Smer. potrebujeme rázne ekonomické reformy," zakončil Rajtár. 

Prekvapila nás reakcia Odborového zväzu KOVO, no nie tendenčnosť tejto kritiky, povedala podpredsedníčka SaS Jana Kiššová na tlačovej konferencii. "Na to sme si už zvykli," dodala.

Ich kritika však podľa Kiššovej vychádza z nedostatku informácií. Myslela pri tom na výhrady k návrhu o zrovnoprávnení príplatku za prácu v nedeľu a mzdové zvýhodnenie za prácu vo sviatok na úroveň 25 percent. "Jediný cieľ tohto návrhu je v podstate zníženie mzdového zvýhodnenia za prácu vo sviatok na 25 percent," ohradilo sa KOVO. Kiššová však tvrdí, že ich výhrady nesedia ani matematicky. 

Jana Kiššová kritizovala aj samotných odborárov. Vadí jej, že opäť smerujú do politiky. "Úlohou odborov nie je chrániť Smer na večné časy a nikdy inak, úlohou odborov je chrániť zamestnancov," odkázala Kiššová. 
kissova. odborári opäť smerujú do politiky, vyhlásila Kiššová. Úlohou odborov nie je chrániť Smer na večné časy a nikdy inak, úlohou odborov je chrániť zamestnancov.
my chceme zlepšiť podnikateľské prostredie nielen pre podnikateľov, ale aby sa u nás mohlo lepšie pracovať.

01 - Modified: 2022-02-22 12:29:53 - Feat.: - Title: Tento kvíz ukáže, ktorý politik vo vás drieme. Môže to byť aj Záborská či Blaha 02 - Modified: 2021-10-27 15:32:22 - Feat.: - Title: Richard Sulík si môže vydýchnuť. O funkciu ministra hospodárstva neprišiel 03 - Modified: 2021-10-27 11:13:01 - Feat.: - Title: Očkovaní môžu mať väčšiu slobodu aj v čiernych okresoch. Sulík predstavil tri návrhy, ako ju dosiahnuť 04 - Modified: 2019-07-15 12:16:07 - Feat.: - Title: Smer dokáže len prešľapovať a kradnúť. SaS má výzvu pre ministerku Kalavskú 05 - Modified: 2019-02-07 13:28:25 - Feat.: - Title: Sulíkovci reagovali na voľbu ústavných sudcov
menuLevel = 3, menuRoute = tv/stare-sekcie/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = tv, homepage = false
19. apríl 2024 02:11