StoryEditor

Fico ukázal daňovú prognózu. Slovensku sa výnimočne darí, chválil sa

15.02.2016, 09:29
O novej daňovej prognóze okrem premiéra Fica bude hovoriť aj minister financií Peter Kažimír a šéf IFP Martin Filko.

Štát na daniach a odvodoch vyberie za rok 2015 o 489 miliónov eur viac oproti odhadu z vlaňajšieho októbra. V tomto roku by malo dôjsť k zvýšeniu príjmov o 410 miliónov eur, v budúcom o 369 miliónov eur a v roku 2018 o 444 miliónov eur.

Vyplýva to z aktuálnej daňovej prognózy, ktorú dnes zverejnil Inštitút finančnej politiky (IFP) Ministerstva financií. „Keď sme preberali vládnu moc v roku 2012 dane a verejné financie boli v absolútne katastrofálnom stave. Teraz odovzdávame verejné financie v perfektnom stave. V stave, o ktorom nikto nechcel 2012 hovoriť a nikto nám neveril,“ povedal premiér Fico na tlačovej konferencii.

Úspechy Slovenska

Dodal, že Slovensko sa priblíži na 85 percent priemeru životnej úrovne Európskej únie. Podľa premiéra sme v tomto parametri dobehli Česko. „Prísna finančná disciplína, ale aj úspory z iných reforiem nás robia optimistickými, pretože Slovensku sa darí a chceme, aby sa darilo aj ľuďom v tejto krajine,“ dodal Fico.  

Za minulý rok sa zlepšil výber najmä vďaka vyššiemu výberu dane z pridanej hodnoty (DPH), dane z príjmov právnických osôb a odvodov.

V tomto roku, ako aj v najbližších rokoch má dôjsť podľa rezortu financií k zlepšeniu vďaka vyšším daniam a odvodom a pozitívnemu vývoju na trhu práce. „Vyššia úspešnosť výberu tvorí viac ako 60 % zlepšenia prognózy," uviedol IFP.

Za minulý rok sa zlepšil výber najmä vďaka vyššiemu výberu dane z pridanej hodnoty (DPH), dane z príjmov právnických osôb a odvodov. "Skoro tri pätiny zlepšenia výberu pripisujeme vyššej úspešnosti výberu daní a odvodov, vyššej efektívnosti. Teda tomu, že ľudia a firmy platia poriadnejšie dane a štát sa ich naučil lepšie vyberať," doplnil Kažimír.

Jaguar by mal priniesť 220 miliónov

V tomto roku, ako aj v najbližších rokoch má dôjsť podľa rezortu financií k zlepšeniu vďaka vyšším daniam a odvodom vyplývajúcim z pozitívneho vývoja na trhu práce. Ako uviedol IFP, vyššia úspešnosť výberu tvorí viac ako 60 percent zlepšenia prognózy.

V najbližších rokoch majú pozitívne na výber daní a odvodov vplývať aj súkromné investície. Na Slovensko príde nová automobilka Jaguar Land Rover.

Ako vyčíslil Kažimír, v oblasti príjmov by mal nový závod priniesť v horizonte prognózy 220 miliónov eur, po spustení fabriky by mal byť dodatočný príspevok do štátnej pokladnice 260 miliónov eur ročne.

Z hľadiska deficitu verejných financií by sa vďaka lepšiemu výberu daní a odvodov malo podľa ministra podariť v roku 2018 splniť cieľ vyrovnaného rozpočtu. "Po zapracovaní tejto prognózy do fiškálneho rámca rokov 2017 a 2018 máme vyrovnaný rozpočet v roku 2018, bez dodatočných potrebných opatrení, ale aj bez krytia vládnych priorít, ktoré vzídu z ďalších parlamentných volieb," avizoval Kažimír.

Fico sa pochválil

Vďaka lepšiemu výberu daní a odvodov v tomto roku zdravotné poisťovne dostanú o vyše 30 miliónov eur viac. "Znamená to, že argumenty niektorých ľudí, že na zvýšené platy sestier nebudú peniaze, sú úplne na vode," zdôraznil šéf rezortu financií. Vyššie príjmy by mala mať aj Sociálna poisťovňa, a to o 130 miliónov eur.

"Je tu veľmi dobrý odkaz pre samosprávy, mestá, obce a župy, ktoré budú mať o 110 miliónov eur viac v tomto roku z podielových daní, čo sa pevne verím pretaví do verejných služieb a ďalších investícií," podotkol Kažimír s tým, že zvyšných 140 miliónov tvoria príjmy štátu. "Dopĺňame rezervu na verejné investície a kľúčovo tieto peniaze idú na prípravu investície Jaguar Land Rover," dodal.

Premiér Robert Fico (Smer-SD) vyzdvihol, že súčasnej vláde sa podarilo dostať verejné financie do dobrej kondície. "Keď sme v apríli 2012 preberali moc, dane a verejné financie boli v katastrofálnom stave, boli v rozklade. Dnes odovzdávame verejné financie v perfektnom stave," konštatoval.

Opatrenia, ktoré prijala vláda, podľa neho súčasne posilnili prvky sociálneho štátu. "Nie, že sme len rezali, strihali a krátili. Podarilo sa nám veľa peňazí použiť aj na sociálne opatrenia a na posilnenie iných prvkov tohto štátu," dodal Fico.


 

01 - Modified: 2008-02-07 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Triptych Francisa Bacona sa predal na aukcii za vyše miliardy
01 - Modified: 2024-04-18 16:08:21 - Feat.: - Title: Lídri Únie prerokovali možnosti posilnenia konkurencieschopnosti únie. Štáty majú výhrady k úprave daní 02 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Platenie daní má prejsť revolúciou. Štát chce odbremeniť firmy od záťaže týkajúcej sa státisícov zamestnancov 03 - Modified: 2024-04-10 08:14:02 - Feat.: - Title: Daň zo sladených nápojov je istá. Pomôže nám v boji proti pandémii obezity? 04 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Seriál o pôde a majetku 05 - Modified: 2024-03-19 08:09:30 - Feat.: - Title: Daňová smernica BEFIT má kritikov. Argumentujú suverenitou štátov aj odchodom podnikov z EÚ
menuLevel = 3, menuRoute = tv/stare-sekcie/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = tv, homepage = false
20. apríl 2024 01:25