StoryEditor

Sulík ukázal na najväčšie eurofondové škandály Ficovej vlády (video)

05.02.2016, 10:05
Podľa šéfa SaS nesie Robert Fico zodpovednosť za to, že nám Európska únia nepreplatila tzv. korekcie, ktoré tvoria viac ako 500 miliónov eur.

Všetky kauzy z posledných rokov spojené s čerpaním eurofondov nie sú individuálnym zlyhaním, ale výsledkom zle nastaveného systému.

Tvrdí to opozičná strana SaS, podľa ktorej takýto systém rozkrádanie nielen umožňuje, ale dokonca k nemu motivuje. Riešenie vidí v zmene filozofie, zlepšení manažmentu a zvýšení transparentnosti.

Slovensko čelilo v množstve eurofondových projektov škandálom a viaceré z nich Európska komisia nepreplatila. To znamená, že nakoniec to musí zaplatiť štát z daní nás všetkých. Z posledných 10 rokov je pri moci Robert Fico osem rokov. Prakticky všetky škandály, korupčné kauzy v súvislosti s eurofondmi spadajú do jeho vládnutia. Robert Fico nesie zodpovednosť za to, že korekcie tvoria viac ako 500 miliónov eur,“ uviedol líder SaS Richard Sulík na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave.

Nástenkový tender, pilotné sociálne podniky, elektronické systémy Štatistického úradu či tender na rekonštrukciu železničnej trate Zlatovce – Trenčianska Teplá mali podľa liberálov viacero spoločných znakov.

Všetky mali byť realizované z eurofondov, vo všetkých sa zistili pochybenia, výdavky neboli preplatené Európskou úniou vôbec alebo nie v plnej výške, všetky tieto projekty realizovali štátne inštitúcie alebo firmy a všetky sa udiali v čase, keď bola pri moci strana Smer a premiérom bol Robert Fico,“ opísal analytik Ivan Kuhn (OKS), ktorý kandiduje vo voľbách za SaS.

Sulíkovci sú presvedčení, že žiadna z týchto káuz nie je jednotlivým zlyhaním, ale všetky sú výsledkom zle nastaveného systému, ktorý umožňuje a dokonca aj motivuje rozkrádať verejné financie.

Dobrý starosta z pohľadu občanov nie je ten, čo dokáže efektívne narábať s finančnými prostriedkami v rozpočte obce, ale ten, čo vybaví eurofondy. Stali sme sa krajinou vybavovačov eurofondov,“ zdôraznil Kuhn.

Strana preto navrhuje zmeniť nastavenie eurofondov tak, aby ich mohol získať každý, kto splní podmienky. Tým by sa zároveň zvýšilo spolufinancovanie prijímateľov zo súčasných 5 percent.

Posilniť by sa mala podľa liberálov aj transparentnosť procesu prideľovania fondov sprístupnením informácií na verejnom portáli. Podrobné dáta majú totiž dnes k dispozícii len štátni úradníci.

SaS by chcela zlepšiť tiež manažment eurofondov. Presadzuje úpravu zákona o verejnom obstarávaní, ktorý považuje za dlhodobú Achillovu pätu čerpania. Ako ďalší problém vníma politické nominácie.

V eurofondoch pracujú aj kvalitní úradníci, ktorí nikdy nedosiahnu kariérny postup, pretože sú uprednostňovaní rodinní príslušníci poslancov či ministrov aj bez skúseností,“ poukázal odborník na eurofondy Ján Rudolf, ktorý za SaS kandiduje ako nestraník. Strana by vytvorila aj jednu národnú agentúru, ktorá by mala fondy na starosti.


 

01 - Modified: 2008-01-30 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Maďarskí fanúšikovia neuniesli triumf Artmedie
01 - Modified: 2021-08-12 08:18:07 - Feat.: - Title: Súd s Kováčikom pokračuje, na pojednávaní je prítomný aj Fico 02 - Modified: 2021-06-07 15:09:54 - Feat.: - Title: Aj toto vypustili z úst. Top výroky politických homofóbov, medzi nimi aj Sulík či Matovič 03 - Modified: 2020-12-03 12:49:24 - Feat.: - Title: Matovič sa vyviňuje, chce zbierať len plusové body. Politológ kritizuje premiéra za populizmus 04 - Modified: 2020-01-27 21:55:51 - Feat.: - Title: Nový vírus pripraví čínsku ekonomiku o miliardy 05 - Modified: 2019-12-07 17:34:06 - Feat.: - Title: Exvyšetrovateľ o obvinení Fica: Som prekvapený, že z takéhoto prejavu sa robí trestný čin
menuLevel = 3, menuRoute = tv/stare-sekcie/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = tv, homepage = false
25. apríl 2024 13:36