StoryEditor

HNClub: Rusi u nás môžu vytvoriť 500 miest (video)

15.02.2013, 10:00
Autor:
lulu
Sledovali sme online | Potvrdil to na HNClube šéf agentúry SARIO Róbert Šimončič.

12:56 HNClub sa práve skončil.

12:45 Rusko má podľa Gorkova priestor na zlepšovanie podnikateľskej klímy. "Máme za sebou 20 rokov transformácie ako vy a keď sa veľká krajina ako tá naša nerozpadla. 90. roky boli veľmi náročné." Tvrdí, že Sberbank je jednou z najtransparentnejších bánk v Rusku a Európe.

V horizonte najbližších rokov by chceli na Slovensku otvoriť desať pobočiek. Do pol roka sa všetky filiálky budú volať Sberbank.

12:40 Ruský kapitál má na Slovensku aj zlú povesť. Rusko je kritizované za byrokraciu, korupciu, kriminalitu či daňový systém. "Kapitál nemá hraníc a metódy rôznych skupín sú rôzne. Nejde o špecifiká ruských podnikateľov," tvrdí Rosina. "Ak sa robí reálny biznis podľa pravidiel, nie je podstatné, o akú krajinu ide." V tomto storočí sa podľa Rosinu urobilo mnoho poriadku.

Slovenskí podnikatelia by si mali podľa Rosinu dávať najmä pozor pri podstate kapitálu. Nie je možné riadiť sa našimi pravidlami. "Je výhodou, že Slováci poznajú ruskú mentalitu." Socializmus zanechal na krajinách podobné črty. "Netreba sa báť, rozprávky o ruskom trhu sú len rozprávky." Niektorí ruskí manažéri sú podľa neho lepší ako západoeurópski. Biznis sa nerobí pri vodke tak, ako to bolo voľakedy. Riskantnejší sú skôr malí aj strední podnikatelia a neznáme firmy.

12:39 Šimončič si tento rok vie z Ruska predstaviť investície v energetickom sektore, inováciách, cestovnom ruchu, či stavebníctve. Potvrdil, že Rusi u nás môžu vytvoriť 500 nových pracovných miest.

12:36 Gorkov spomínal dohodu s Eximbankou pre ďalšie krajiny. Dnes navrhol podpísanie dohody s Ukrajinou, Kazachstanom a Turecko. Dohoda by mohla byť podpísaná v najbližšej dobe.

12:33 Diskutujúci sa pýta Rosinu na skúsenosti s plnením obchodných zmlúv a platbami. Podniková kultúra bola podľa šéfa Matadoru v roku 1994 kufríková nielen na Slovensku, ale aj v Rusku. Zavádzanie pravidiel bolo však podľa neho rýchlejšie u nás. Pri veľkých firmách v súčasnosti nevidí problém. Pri dobrých partneroch sa podľa jeho slov dá spoľahnúť na záväzky ruských firiem.

12:32 Začína diskusia.

12:28 Gorkov súhlasí s tým, že "vaše spoločnosti majú obrovskú prioritu pre spoluprácu v Rusku. Podarilo sa vám vytvoriť obrovský automobilový priemysel, nepodarilo sa to viacerým spoločnostiam v Európe. Máme podobné jazyky, vy rozumiete takmer všetko, ja len niečo."

V oblasti automobilového priemyslu je Slovensko podľa neho veľmi šikovné a má vysoké kompetencie. Sberbank je ochotná nám pomôcť nielen finančne, ale aj z ostatných aspektov.

12:26 Príležitosťami na spoluprácu sú napríklad výstavba širokorozchodnej železnice, cyklónového centra,  dodávok plynu a tranzit cez Slovensko, dostavba jadrovej elektrárne Mochovce či modernizácia Jaslovských Bohuníc.

12:24 SARIO chce znížiť závislosť slovenského exportu na krajinách EÚ. Rusko, ktoré má potenciál pre rast, je preto prioritou na tento rok. Cieľom je tiež nájsť spoločné prieniky pre trhy, aby atakovali pozíciu na tretích trhoch.

12:21 Najvýznamnejšími exportérmi do Ruska sú automobilový priemysel, hutníctvo, strojárstvo či farmaceutický priemysel.

12:18 SARIO by tiež vítalo prílev ruských investícií na Slovensku. Za posledné roky pracovali na zhruba 20 projektoch. Snahou je pritiahnuť kvalitné ruské investície.

12:17 V Rusku je podľa neho fantasticky pripravená pôda na spoluprácu. Slovensko má v krajine privilegované postavenie.

Generálny riaditeľ Slovenskej agentúry pre rozvoj investícií a obchodu Róbert Šimončič.

12:12 K slovu sa dostáva Róbert Šimončič zo SARIO. Rusko je pre nich v súčasnom období prioritou číslo jeden.

12:12 Na otázku, či by išiel Rosina opäť do Ruska, odpovie bez zaváhania pozitívne.

12:10 EÚ má podľa Rosinu jednu jedinú šancu, napojiť sa na viac na ruský trh. "Ázijská konkurencia sa prudko derie dopredu." Slovensko by sa malo viac previazať s Ruskom.

12:09 "V Rusku sme financovaní cez Sberbank a dúfam, že nám to pôjde stále lepšie."

Prezident a predseda predstavenstva skupiny Matador Štefan Rosina

12:08 Ročný objem exportu do roku bol v 2003 12-15 mil. eur, neskôr sa zmenila stratégia a vyrábalo sa priamo v Rusku.

12:06 Najnovšia akvizícia Matadoru je v ruskom meste Nižnij Novgorod v Rusku v areáli GAZu. "Odvahu v Rusku mnoho firiem nenašlo a je to šanca pre slovenské firmy."

12:00 Matador sa podľa jeho slov snaží stratégiu dlhodobo sledovať, tvoriť a vylepšovať. V budúcnosti sa okrem profilácie na R&D (výskum a vývoj) chcú orientovať na vlastný rozum, zvyšovanie rentability tržieb, inovácie. V dlhodobejšom horizonte hľadajú nové biznisy. "Päť rokov ujde ako voda. Po kríze sa hovorí, že dobre už bolo. V Európe dochádza k zásadným zmenám." Ako dodal, americký, európsky, ázijský trh sa v súčasnosti výrazne mení.

Redaktorka oddelenia Firmy a Financie Hospodárskych novín Petra Jamrichová, Sergej Gorkov, Štefan Rosina a Róbert Šimončič.

11:57 Predstavuje skupinu Matador a rozvíjanie aktivít. Od roku 1994 začal hľadať v Rusku partnera pre gumárenský priemysel. "Podmienky na Slovensku sa vtedy vo veľkom odlišovali ako sú teraz." Podmienky na podnikanie na Slovensku sú teraz podľa neho na úrovni priemeru. Vyzdvihuje globalizovanie trhov a predaj pneumatík od Matadoru v Rusku.

11:55 K slovu sa dostáva Štefan Rosina z Matadoru, ktorý podniká aj v Rusku a využíva tam služby aj Sberbanky. Priemysel v Rusku je postavený na veľkých korporáciách. Slovenské dimenzie a matematika sú rádovo nižšie postavené ako investície v Rusku.

11:52 Veľmi dôležité je pre Sberbank zaoberať sa rozvojom vo všetkých smeroch, zamerať sa na korporatívny biznis. Dôležití sú pre nich všetci klienti. Dôležité sú výpočty v rubľoch či obchod s Východom. Vlani udelila banka úvery vo výške 160 miliónov eur. Podpísali zmluvu s Eximbankou, rokujú o podpisoch ďalších zmlúv v ďalších troch krajinách. Gorkov povedal, že sú otvorení akejkoľvek spolupráci.

11:50 Gorkov hovorí o histórii Volksbank. "Štart bol veľmi pozitívny. Naša farba je zelená, ktorá symbolizuje rast. Sme pripravení rásť s vami, našimi klientmi." Dôležitý základ je podľa neho vzťah s Ruskom.

11:48 Európa bola pre Sberbank vhodnou príležitosťou prísť na trh. Šancou je pre nich bolo aj Turecko, kde sú v súčasnosti tiež aktívni. "Prišli sme sem pre dlhoročnú spoluprácu, neprišli sme na krátky čas."

11:47 "Máme veľmi vysokú maržu, čo je typické pre ruský trh," vysvetľuje Gorkov. Za hranicami Ruska má banka vyše 20 000 zamestnancov.

11:44 Predstavuje banku, ktorá má 171 rokov a v Rusku má 30-percentný podiel na trhu. Gorkov vyzdvihuje vlaňajšie hospodárske výsledky, keď banka zarobila 12 miliárd dolárov. Pôsobia v 16 štátoch. Cieľom je zarábať miliardu dolárov čistého zisku v každej krajine.

Podpredseda predstavenstva ruskej banky Sberbank Sergej Gorkov.

11:42 Sergej Gorkov predstavuje ruskú Sberbank v Bratislave, kde dnes otvorili prvú pobočku. "Chceme dať signál, že Slovensko je pre našu banku jedným z najdôležitejším trhov." Stalo sa tak presne rok po podpísaní akvizície s Volksbank. Ide aj o zmenu filozofie banky, chce sa stať dynamicky rozvíjajúcou sa bankou.

11:40 Najväčšia a najsilnejšia ruská banka Sberbank prevzala Volksbank a táto investícia sa stala jednou z ruských najväčších investícií na Slovensku

11:39 HNClub sa práve začína. Moderátorka predstavuje spíkrov.

11:02 Hlavnými spíkrami budú podpredseda predstavenstva Sberbank of Russia Sergej Gorkov, generálny riaditeľ SARIO Róbert Šimončič a prezident skupiny Matador Štefan Rosina.

Sergej Gorkov
-podpredseda predstavenstva ruskej banky Sberbank. Sergej Gorkov vyštudoval Ruskú ekonomickú akadémiu G. V. Plechanova. Jeho kariéra odštartovala v Menatep Bank, významnú pozíciu zástaval aj v niekdajšej ruskej najväčšej ropnej spoločnosti Yukos, bol taktiež členom predstavenstva Fesco Transportation Group. V Sberbank Russia je od roku 2008, pričom o dva roky neskôr sa stal podpredsedom predstavenstva.

 

Róbert Šimončič
-od decembra 2010 je generálnym riaditeľom Slovenskej agentúry pre rozvoj investícií a obchodu. Šimončič je absolventom Elektrotechnickej fakulty Slovenskej vysokej školy technickej v Bratislave. V rokoch 2001 až 2008 bol generálnym riaditeľom spoločnosti Microsoft Slovakia. V roku 2008 sa stal regionálnym riaditeľom Microsoft Dynamics pre strednú a východnú Európu. Má za sebou manažérske skúsenosti vo firmách PwC a IBM v Spojených štátoch.

 

Štefan Rosina
-od roku 2002 pôsobí ako prezident a predseda predstavenstva skupiny Matador. Do tejto spoločnosti však nastúpil už v roku 1984, keď sa firma volala Gumárne. Rosina je absolventom Chemickotechnologickej fakulty Slovenskej vysokej školy technickej. V roku 1998 ukončil doktorandské štúdium na Ekonomickej univerzite v Bratislave. V púchovskej fabrike robil dva roky ako výskumno-vývojový pracovník, neskôr prešiel na post technického pracovníka v investičnej výstavbe. V roku 1989 sa stal vedúcim odboru výstavby. V rokoch 1995 až 1996 bol riaditeľ divízie technického rozvoja, viceprezident spoločnosti pre vedu, techniku a rozvoj a zároveň predseda dozornej rady firmy.

11:00 Dnešné diskusné fórum HNClub sa bude venovať ruským investíciám na Slovensku a slovenským investíciám v Rusku. Moderátorom bude redaktorka oddelenia Firmy a Financie Hospodárskych novín Petra Jamrichová.

menuLevel = 3, menuRoute = tv/stare-sekcie/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = tv, homepage = false
18. apríl 2024 18:15