StoryEditor

HNClub: Doprastav už nebrzdí Figeľove diaľnice (video)

07.06.2011, 13:58
Aktualizované | Ministrovi dopravy Figeľovi odpadla pri príprave diaľnic a rýchlociest prekážka.

Najväčšia slovenská stavebná firma Doprastav už neprotestuje proti podmienkam jeho verejných súťaží. Na dnešnom HN Clube, diskusnom klube Hospodárskych novín to potvrdil generálny riaditeľ Doprastavu Dušan Šamudovský.

Minister dopravy Ján Figeľ na diskusnom fóre Hospodárskych novín HNClube.

Stavbári si sťažujú v Bruseli
Na prelome tohto a minulého roka pritom Doprastav napadol prvé dva tendre, ktoré Figeľ odštartoval ešte na jeseň, na Úrade pre verejné obstarávanie. Súťaže o úseky diaľnice D1 pri Levoči podľa neho neboli jednoznačné, čo čiastočne potvrdil aj úrad. Odvtedy Národná diaľničná spoločnosť, ktorá patrí pod Figeľa, vyhlásila ďalšie tri tendre. Šamudovský pre HN potvrdil, že súťažné kritériá už nenamieta. Napriek tomu však s úrovňou Figeľových tendrov nie je spokojný. Na HN Clube zverejnil list, v ktorom medzinárodné stavebné organizácie EIC a FIEC upozorňujú Európsku komisiu na zle riadené súťažné konania. Problém je podľa nich najmä v strednej a východnej Európe. „Narastajúci počet projektov financovaných z fondov Európskej únie trpí nedostatočnou prípravou projektov, zle riadenými súťažnými konaniami, nerovnými zmluvnými podmienkami a neprijateľným nátlakom na stavebný dozor,“ píšu obe organizácie eurokomisárom pre regionálnu politiku Johannesovi Hahnovi a pre vnútorný trh Michelovi Barnierovi. Stavbári žiadajú od eurokomisárov preskúmanie a návhry riešení.

Malým firmám neplatia
Na verejné súťaže si sťažujú aj menšie slovenské firmy, ktoré sú subdodávateľmi veľkých stavebných koncernov. Oslovili aj generálneho riaditeľa Slovenskej správy ciest Pavla Pavláska. Upozornili ho, že veľké firmy, ktoré vyhrávajú štátne tendre s nízkymi cenami, odmietajú platiť svojim dodávateľom. „Stáva sa, že sa na nás obracajú subdodávatelia, že nedostávajú zaplatené,“ hovorí Pavlásek.

Podľa Šamudovského je za tým snaha firiem získavať zákazky za každú cenu, aj so stratou. „Sú to ceny absolútne mimo akejkoľvek reality. Na Slovensku sa z toho stal úplný extrém,“ hovorí šéf Doprastavu.

Zľava: Generálny riaditeľ Doprastavu Dušan Šamudovský, člen predstavenstva UniCredit Bank Miroslav Štrokendl, šéfredaktor Hospodárskych novín Peter Vavro a minister dopravy Ján Figeľ.


Generálny riaditeľ Doprastavu Dušan Šamudovský (vľavo) a člen predstavenstva UniCredit Bank Miroslav Štrokendl v diskusii na HNClube.


Šéfredaktor Hospodárskych novín Peter Vavro (vľavo) diskutuje s ministrom dopravy Jánom Figeľom.

01 - Modified: 2004-04-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Tréner Ruska Tichonov s dvojročnou zmluvou
menuLevel = 3, menuRoute = tv/stare-sekcie/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = tv, homepage = false
24. apríl 2024 14:46