StoryEditor

Opozícia si vymyslela tému, ktorou nás dusí od rána do večera, povedal Fico po kontrole akčného plánu

12.02.2018, 09:55
Premiér sa zúčastnil kontroly plnenia akčného plánu pri čerpaní eurofondov. Na brífingu hovoril o výsledkoch.

Premiér Robert Fico má za sebou kontrolu plnenia akčného plánu pri čerpaní eurondov.

Na brífingu vyhlásil, že úrad podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu má na starosti 38 opatrení.

Jasný dátum splnenia

"Tieto opatrenia majú jasný dátum splnenia. Požiadal som Petra Pellegriniho, aby urobil čo najpresnejšie vyhodnotenie toho, kde sa nachádzame a čo ešte môžeme urobiť," vyhlásil Fico.

Podľa neho je zámer opatrení jasný, od 1. januára 2019 by mal fungovať Úrad pre oznamovateľov korupcie.

Fico sa na brífingu vyjadril aj ku kritike zo strany opozície. Podľa premiéra sa už členovia vlády boja urobiť rozhodnutie.

"Pretože to bude automaticky spochybnené. Je to tak, že minister prijme rozhodnutie a hneď na to je tlačovka opozície, že je to predražené alebo ukradnuté," hovorí Fico.

Opozícia vykrikuje, ale za nič nezodpovedá

Premiér tvrdí, že čo už má opozícia povedať, keď Slovensko má najvyššiu zamestnanosť, historicky najnižšiu nezamestnanosť a verejné financie v poriadku. 

Tak si opozícia vymyslela tému, že týmto budú dusiť vládu od rána do večera. Ja výkrikom opozície, ktorá nezodpovedá za nič, v podstate nevenujem žiadnu špeciálnu pozornosť. Keď si všímate, tak ani to nejako nekomentujem, zväčša bez akýchkoľvek dôkazov sú to hrubé obvinenia len preto, aby sa tieto veci dostali do priestoru," skonštatoval Fico. 

Komplikovaný systém

Pellegrini uviedol, že v súčasnosti je na Slovensku v oblasti eurofondov nastavený taký komplikovaný systém, že takmer nie je možné v priebehu dvoch rokov niečo začať realizovať.

"Práve takáto komplikovaná schéma, myslím si, vytvára podstatne viac možností pre niekoho správať sa korupčne alebo netransparentne, ako keď tieto procesy zjednodušíme," zhodnotil podpredseda vlády.

Vo všetkých ústredných orgánoch štátnej správy by sa mali tiež analyzovať jednotlivé procesy a vyhodnotiť, aké je postavenie úradníka v procesoch.

"Všade tam, kde budeme vidieť, že úradník má silné postavenie, tam sa bude výrazne zvyšovať kontrola a bude sa výrazne zvyšovať aj právna zodpovednosť tohto človeka," ozrejmil Fico.

Na základe tejto analýzy rizík by si mali všetky rezorty nastaviť vlastný plán na boj proti korupcii.

Riaditeľ odboru prevencie korupcie vysvetlil, že pripravujú metodiku, na základe ktorej upozornia orgány vykonávajúce analýzu rizík, ktoré konkrétne faktory majú posudzovať.

01 - Modified: 2024-04-29 09:10:23 - Feat.: - Title: Čerpanie eurofondov brzdí administratíva. Vláda sa bude snažiť uprosiť eurokomisiu, tvrdia analytici 02 - Modified: 2024-04-29 17:59:43 - Feat.: - Title: Ak prídeme o eurofondy, Fico to zneužije na politický boj, píše KDH v liste Bruselu (+ celé znenie listu) 03 - Modified: 2024-04-26 09:58:46 - Feat.: - Title: Fico: S Jourovou sme mali veľmi vážny rozhovor. Verím, že jej návšteva zatvorí ústa opozícii 04 - Modified: 2024-05-01 14:09:33 - Feat.: - Title: Na Brusel hľadíme často cez prsty, sme však čistým prijímateľom miliárd eur zo Západu 05 - Modified: 2024-04-30 05:23:24 - Feat.: - Title: Obchvat Žiliny či 160-ka do Košíc. Toto sú najdrahšie projekty, ktoré nám pomohol zaplatiť Brusel
menuLevel = 1, menuRoute = ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = ekonomika, homepage = false
01. máj 2024 17:38