StoryEditor

Robíme zo Slovenska modernú ekonomiku. Už nie sme montážnou dielňou, vyhlásil Fico

08.02.2018, 13:55
Premiér Fico a minister hospodárstva Žiga predstavili nové pravidlá pre investície.

Parlament tento týždeň schválil zákon, ktorý mení podmienky poskytovania investičnej pomoci. Premiér Robert Fico (Smer-SD), minister hospodárstva Peter Žiga (Smer-SD) a generálny riaditeľ Slovenskej agentúry pre rozvoj investícií a obchodu (Sario) Róbert Šimončič vysvetľovali, čo sa v investičnej pomoci zmení.

Fico pripomenul, že slovenskej ekonomike sa v súčasnosti výnimočné darí. Neplatí to však pre všetky regióny našej krajiny a to má práve nový zákon riešiť. Ako uviedol premiér, nový zákon sleduje tri politické ciele.

Viac investícií na východ

Prvým je znižovanie regionálnych rozdielov. "Až dve tretiny investičných projektov pôjdu na stredné a východné Slovensko," priblížil Fico. Minister Žiga dodal, že až polovica z tohto objemu pôjdu do najzaostalejších okresov.

V súvislosti so znižovaním regionálnych rozdielov sa bude aj pomoc prerozdeľovať. "Čím je investícia viac na východ, tým môže byť viac podporená vládou," povedal Žiga.

Vyššia pridaná hodnota

Druhým cieľom vlády je ďalší rast platov. Investičná pomoc bude po novom podľa premiéra preferovať oblasti s vyššou pridanou hodnotou. Nebude to však nevyhnutnou podmienkou. "Tam, kde je nezamestnanosť nad desať percent, tak sa nebránime ani investorom s nižšou pridanou hodnotou," priblížil Žiga s tým, že chcú vytvoriť "také podmienky, aby sa ľuďom zvyšovali platy a aby priemerná mzda rástla."

Po tretie by mala investičná pomoc nasmerovať slovenskú ekonomiku na "trend modernosti." Investície budú teda smerovať predovšetkým do modernizácie výrobných procesov, do inovácií a do vedecko-výskumných činností. Ako príklad uviedol premiér výrobu a výskum alternatívnych motorov pre autá. 

Nie sme montážna dielňa

Slovensko podľa Fica a ministra hospodárstva už nie je len montážnou dielňou. "Dnes už automobilový priemysel nie je o tom, že sa tu montujú nejaké plechy, že je to montážna dielňa. Je to o výrobe káblov zväzkov, kľúčov, je to už úplne iný priemysel," popísal Žiga. 

Podnikateľské prostredie je na Slovensku podľa Žigu oveľa lepšie, než prezentuje opozícia. Minister uviedol, že na Slovensko prichádzajú investori, ktorí "majú záujem vytvárať nové pracovné miesta, ale aj investovať do inovácií a vedecko-výskumných oblastí." Podľa Žigu dokonca prichádzajú veľkí investori, ktorí nežiadajú pomoc od štátu. Ako príklad uviedol Amazon, ktorý otvoril veľké logistické centrum pri Seredi.

Vláda má v súčasnosti rozpracovaných približne sto investičných projektov, vďaka ktorým by na Slovensko mohlo prísť päť miliárd eur.

01 - Modified: 2024-04-17 16:00:00 - Feat.: - Title: Zistenie HN: elektrické Porsche v Bratislave sa už vyrába. Fabrika aktuálne pracuje na „vychytávaní múch“ 02 - Modified: 2024-04-15 18:12:06 - Feat.: - Title: Hľadá sa záujemca o 600 miliónov eur. V hre nie je dôležité kto ich chce, ale kto ich stihne minúť 03 - Modified: 2024-04-13 15:44:19 - Feat.: - Title: "Fico tomu nerozumie." SaS je skeptická voči vyjadreniam premiéra o znižovaní počtu štátnych úradníkov 04 - Modified: 2024-04-13 12:45:43 - Feat.: - Title: Slovensko odmieta Migračný pakt Európskej únie, tvrdí Fico. Hrozbu pokuty nepovažuje za demokratickú 05 - Modified: 2024-04-13 12:20:01 - Feat.: - Title: Fico chce naštartovať slovenskú ekonomiku. Zdrojom konsolidácie je aj prezamestnanosť v štátnej správe, tvrdí
menuLevel = 1, menuRoute = ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = ekonomika, homepage = false
18. apríl 2024 15:03