StoryEditor

Erik Tomáš tvrdí, že chystá zásadnú zmenu v príplatkoch za prácu v noci. Očakáva aj podporu opozície

25.01.2018, 09:55
Autor:
TASRTASRlmlm
Ficov poradca prezentuje na brífingu zásadnú zmenu v pripravovaných príplatkoch za prácu v noci, počas sviatkov a víkendov.

Zvýšenie príplatkov za nočnú prácu, sviatok, ako aj zavedenie príplatkov za víkend by sa malo dotknúť aj zamestnancov v štátnej a verejnej službe.

Garantovať minimálnu výšku príplatkov má týmto zamestnancom pozmeňujúci návrh Erika Tomáša (Smer-SD), ktorý vo štvrtok informoval, že ho plánuje v parlamente predložiť k novele Zákonníka práce. Tá je už v druhom čítaní.

"Cieľom pozmeňujúceho návrhu zákona je, aby sa príplatky vzťahovali aj na zamestnancov vo verejnej a štátnej službe. Považujem za logické, aby sa štát postaral aj o svojich zamestnancov," povedal Tomáš.

Zvýšenie príplatkov by tak mali pocítiť napríklad zdravotné sestry, zamestnanci domovov sociálnych služieb, šoféri.

"Súčasný systém príplatkov je už nejakým spôsobom nastavený. Väčšina týchto príplatkov už funguje. Problém je však v tom, že sú veľké rozdiely vo výške, výpočte a dokonca aj v zákonoch, ktoré tieto príplatky zamestnancom priznávajú," vysvetlil dôvod zmien Tomáš.

Poslanci budú o novele Zákonníka práce diskutovať už na nadchádzajúcej schôdzi, ktorá štartuje 30. januára tohto roka. Prostredníctvom pozmeňujúceho návrhu sa majú otvoriť dva zákony, a to zákon o štátnej službe a zákon o odmeňovaní niektorých zamestnancov za výkon práce vo verejnom sektore, a to tak, aby garantoval týmto zamestnancom rovnakú výšku týchto príplatkov ako pre iných zamestnancov.

"Jednoducho povedané, napríklad personalista v nejakej inštitúcii alebo v nejakom orgáne bude musieť presne prepočítať, či sú pre daného zamestnanca výhodnejšie príplatky podľa už v súčasnosti platného zákona alebo podľa nového Zákonníka práce, a priznať tomuto zamestnancovi výhodnejšiu možnosť," vysvetlil Tomáš.

Dodal, že čaká aj podporu zo strany opozície. "Nielenže očakávam podporu zo strany veľkej časti opozície, ale aj určité vyhlásenia typu, že oni boli prví a my to už len kopírujeme. Očakávam, že sa takutou iniciatívou príde pán Beblavý," doplnil poslanec a Ficov poradca. 

01 - Modified: 2024-04-19 13:19:16 - Feat.: - Title: KDH som za podporu 13. dôchodku nič nesľúbil, reaguje Tomáš na tvrdenia hnutia 02 - Modified: 2024-04-18 11:45:11 - Feat.: - Title: Dôchodcov čaká tento rok 13. dôchodok vo výške 606,30 eura, ohlásil Tomáš. Štát to bude stáť 828 miliónov eur 03 - Modified: 2024-04-18 11:20:24 - Feat.: - Title: VIDEO Huliak chce dokázať, že CO2 prospieva rastlinám. Zapálil si cigaru v priestoroch parlamentu, je to však zakázané 04 - Modified: 2024-04-15 11:16:59 - Feat.: - Title: Pellegriniho Hlas sa rozhodol. Za šéfa parlamentu nominuje Rašiho 05 - Modified: 2024-04-05 11:27:15 - Feat.: - Title: Fico sa ostro vyhranil voči SaS a PS. Tvrdí, že DPH nezvýši
menuLevel = 1, menuRoute = ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = ekonomika, homepage = false
20. apríl 2024 14:22