StoryEditor

Mihál s Beblavým chcú znížiť odvody živnostníkom. Richter ich oklamal, tvrdia

15.01.2018, 10:48
Autor:
TASRTASRchocho
Čistý dopad tohto zákona na rozpočet by mal predstavovať podľa prepočtov 59 miliónov eur ročne, informoval Beblavý.

Vznikajúca strana Spolu predstavila prvý z 50 zákonov, ktoré sľúbili predložiť v najbližších dvoch rokoch do parlamentu. Mal by "zabezpečiť koniec diskriminácie a podvodu na živnostníkoch vo vzťahu k dôchodkom," povedal zakladateľ subjektu Miroslav Beblavý o zákone, ktorého návrh bol do národnej rady predložený v piatok, na spoločnom brífingu s Jozefom Mihálom a Jaroslavou Lukačovičovou.

"Mnohí živnostníci, najmä tí takzvaní drobní živnostníci ... si už dlhodobo sťažujú na takzvané minimálne odvody," povedal Jozef Mihál. "V tomto roku tie minimálne, najmenšie možné odvody, sú spolu so zdravotným poistením až 215 eur mesačne a to je pre drobného živnostníka veľká záťaž," dodal.

V roku 2012 podľa neho vtedajší minister práce Ján Richter "oklamal" živnostníkov. Mihál tvrdí, že Richter vtedy tvrdil, že sa minimálne základy do sociálnej poisťovne musia zvýšiť, aby mali živnostníci v budúcnosti lepšie dôchodky. "Čiže odvtedy živnostníci platia poistenie zo sumy najmenej 50 percent priemernej mzdy," vyjadril sa Mihál.

Richter o rok na to zaviedol takzvaný minimálny dôchodok. Ten "dostanete vtedy, keď si odvody platíte zo sumy aspoň necelých 25 percent priemernej mzdy."

Mihál tvrdí, že stačí platiť polovicu z toho, čo v súčasnosti musia platiť živnostníci. "Minimálny dôchodok dostanete rovnako, či platíte poistné zo sumy 25 percent priemernej mzdy, 50 percent priemernej mzdy alebo až 60 až 70 percent priemernej mzdy," vyhlásil.

Strana Spolu chce presadiť zníženie minimálnych odvodov pre živnostníkov tak, aby mali zachovaní nárok na minimálny dôchodok, "ale aby platili primeranú sumu z hľadiska ich príjmov". Predloženým zákonom by sa mali znížiť minimálne odvody na sociálne poistenie pre samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO) z 50 percent na 30 percent jednej dvanástiny všeobecného vymeriavacieho základu za kalendárny rok, a to pre povinne aj dobrovoľne poistené osoby. "Z hľadiska dôchodku dostanú presne taký istý dôchodok, aký dostanú teraz, keď platia odvody z 50 percent priemernej mzdy," vysvetlil Mihál.

Týka sa to asi 140-tisíc živnostníkov, oznámila expertka na dane a odvody strany Spolu Jaroslava Lukačovičová. Ak by prešiel ich návrh zákona, podľa Lukačovičovej by mesačne živnostníci ušetrili na odvodoch do sociálnej poisťovne 63 eur.

Čistý dopad tohto zákona na rozpočet by mal predstavovať podľa prepočtov 59 miliónov eur ročne, informoval Beblavý. "Tých 59 miliónov z nášho pohľadu je menej ako 0,1 percenta HDP, je to menej ako akákoľvek súčasť tých sociálnych balíčkov, ktoré vláda pravidelne predstavuje," vyhlásil Beblavý.

Zároveň ohlásili spustenie portálu strany SPOLU www.vyssiemzdy.sk, ktorý by mal poskytnúť tipy, ako vyrokovať vyššiu mzdu so zamestnávateľom.

01 - Modified: 2024-04-26 10:15:55 - Feat.: - Title: Sociálna poisťovňa oznámi poskytnutie úľavy z odvodov firmám do konca apríla 02 - Modified: 2024-04-24 13:30:00 - Feat.: - Title: Ste živnostník? Takto si môžete evidovať a následne preukazovať daňové náklady 03 - Modified: 2024-03-27 14:30:00 - Feat.: - Title: V čom spočívajú špecifiká zdanenia príjmov seniorov? V istých prípadoch nemusia platiť dane, tvrdí odborník 04 - Modified: 2024-03-20 11:02:50 - Feat.: - Title: Vláda tvrdí, že chce počúvať živnostníkov. Keď hovoria, ona robí opak 05 - Modified: 2024-03-19 23:00:00 - Feat.: - Title: Živnostníci sú kostrou ekonomiky regiónov
menuLevel = 1, menuRoute = ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = ekonomika, homepage = false
26. apríl 2024 17:01