StoryEditor

Príplatky za prácu v noci, cez víkendy a sviatky sa budú zvyšovať, tripartita našla kompromis

15.01.2018, 09:55
Minister práce po stretnutí s partnermi hovorí o zvyšovaní príplatkov a ďalších navrhovaných opatreniach Smeru.

Poslanci Smeru predkladajúci návrh zvyšovania príplatkov za prácu v noci, cez sviatky a cez víkendy našli kompromis s ministerstvom práce, zamestnancami a zástupcami zamestnávateľov. Na brífingu o tom informoval minister práce Ján Richter (Smer-SD). 

Príplatky sa pri všetkých typoch práce budú zvyšovať v dvoch fázach. Prvé zvýšenie príde od 1. mája 2018, druhé o rok neskôr. Pri všetkých príplatkoch si zároveň zamestnávatelia budú môcť uplatniť výnimku. Tá sa však týka len tých zamestnávateľov, u ktorých sa vzhľadom na povahu práce alebo podmienky práce vyžaduje, aby sa väčšina práce vykonávala ako nočná práca.

Príplatky za nočnú prácu budú rozdelené podľa toho, či sa jedná o všeobecnú alebo rizikovú prácu. Príplatok za nočnú prácu je v súčasnosti na úrovni 20 percent, predkladatelia navrhovali, aby bol tento príplatok vo výške 50 percent minimálnej mzdy. Na základe kompromisu sa budú príplatky zvyšovať nasledovne:

1. všeobecná práca - 1. fáza 30 percent, 2. fáza 10 percent; celkové zvýšenie tak bude na úrovni 40 percent minimálnej mzdy
2. riziková práca - 1. fáza 35 percent, 2. fáza 15 percent; celkové zvýšenie tak bude na úrovni 50 percent minimálnej mzdy

Za prácu cez sviatok predkladatelia navrhovali zvýšiť tieto príplatky na sto percent priemernej mzdy, s čím podľa Richtera súhlasili aj zamestnávatelia.

Práca cez víkendové dni, za ktorú dnes príplatky nie sú, sa tiež bude ohodnocovať inak. Návrh hovoril, aby boli za oba víkendové dni príplatky vo výške 100 percent minimálnej mzdy. Na základe kompromisu však budú príplatky za víkendové dni nasledovné:

sobota: 1. fáza 25 percent, 2. fáza 25 percent; celkové zvýšenie tak bude na úrovni 50 percent minimálnej mzdy
nedela: 1. fáza 50 percent, 2. fáza 50 percent; celkové zvýšenie tak bude na úrovni 100 percent minimálnej mzdy

"Musíme akceptovať, že došlo k značným posunom a z tohto pohľadu ide o určitý kompromis. Zamestnávateľom ide o to, aby nebola významne poškodená konkurencieschopnosť priemyslu a aby to nemalo zásadný vplyv na pracovné miesta a na nezamestnanosť. Ani s týmto návrhom nie sme ako zamestnávatelia spokojní, ale berieme ho ako určitý kompromis," skonštatoval prvý viceprezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) SR Roman Karlubík.

Nevylúčil však, že zvýšenie príplatkov za prácu neprinesie negatíva. "Určite malé a stredné podniky budú poškodené, resp. bude to mať dosť negatívny vplyv," myslí si Karlubík.

Republiková únia zamestnávateľov (RÚZ) tiež označila nové úpravy v novele za kompromisné. "Posun, ktorý nastal oproti pôvodnému návrhu, je značný, ale iba v oblasti toho, že sa to rozdelilo na dve etapy z hľadiska účinnosti. Tým pádom finančný vplyv bude 50-%, ale zatiaľ z hlavy sa nikto z nás neodváži povedať, aký vplyv bude na konkrétne oblasti podnikania," priblížil prezident RÚZ Miroslav Kiraľvarga. 

Odborári trvali na tom, aby v novele zostalo pôvodne navrhované zvýšenie príplatkov. "Nemôžem povedať, že by sme súhlasili s týmto kompromisným riešením. Domnievame sa, že došlo k značnému ústupku, čo sa týka samotných príplatkov, nie veľmi sme nadšení z ústupku pri nočnej práci. Tam si zamestnanci zaslúžia čo najvyššie príplatky. Ak by malo byť na nás, zotrváme na pôvodnom návrhu, ak nie na vyššom," doplnila viceprezidentka Konfederácie odborových zväzov (KOZ) SR Monika Uhlerová. Združenie miest a obcí Slovenska uviedlo, že "akceptuje kompromisný poslanecký návrh".

Novelu Zákonníka práce do parlamentu predložili poslanci vládnej strany Smer-SD. Zaoberať sa ňou bude parlament už v druhom čítaní na nadchádzajúcom rokovaní.

"Z rokovania mám dobrý pocit, pretože sme sa priblížili k tomu, že na Slovensku výrazne zvýšime príplatky za prácu vo sviatok, za nočnú prácu a zavedieme príplatky za víkend. Dnešné rokovanie pomohlo k tomu, aby sme schválili výslednú podobu zákona," skonštatoval jeden z predkladateľov Ján Podmanický (Smer-SD).

Druhý z predkladateľov Ľubomír Petrák (Smer-SD) označil pondelňajšie rokovanie sociálnych partnerov tiež za rozumný kompromis. "Oceňujem, že budeme zvyšovať mzdy, a nemyslím si, že zvýšenie miezd napríklad v prípade práce v nedeľu o 1,10 eura je niečo, čo by malo absolútny negatívny vplyv na konkurencieschopnosť a podmienky zamestnávateľov," dodal Petrák.

01 - Modified: 2024-04-19 13:19:16 - Feat.: - Title: KDH som za podporu 13. dôchodku nič nesľúbil, reaguje Tomáš na tvrdenia hnutia 02 - Modified: 2024-04-11 14:52:23 - Feat.: - Title: Dotácia na podporu humanitárnej pomoci sa má zvýšiť na 1 500 eur 03 - Modified: 2024-04-19 09:00:00 - Feat.: - Title: Ťažko zdravotne postihnutí ľudia dostanú nové preukazy. Aký rozdiel bude oproti tým starým? (+ vzor) 04 - Modified: 2024-04-05 11:27:15 - Feat.: - Title: Fico sa ostro vyhranil voči SaS a PS. Tvrdí, že DPH nezvýši 05 - Modified: 2024-04-11 09:59:53 - Feat.: - Title: Vyššia motivácia zamestnať čerstvých absolventov? Podľa štátu pomôžu tieto kroky
menuLevel = 1, menuRoute = ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = ekonomika, homepage = false
20. apríl 2024 10:20