StoryEditor

Sulíkovci predstavili reformu školstva: Chcú výrazne viac peňazí pre učiteľov a menej škôl

15.01.2018, 08:55
Šéf SaS Richard Sulík predstavuje na brífingu ďalšie reformy v školstve.

Opozičná Sloboda a Solidarita predstavila súbor opatrení, ktorými chce zreformovať školstvo. Doterajšie pokusy podľa šéfa strany Richarda Sulíka zlyhali. "Školstvo nutne potrebuje riešenia, bolo predstavených množstvo vízii prešľapuje sa však na mieste," zhodnotil Sulík.

Poslanec SaS a stranícky tímlíder pre školstvo Branislav Gröhling doplnil, že sa "vyrobilo množstvo vízii a dokumentov, ktoré skončili v šuflíku, alebo školstvu uškodili." Opozičná strana preto vytvorila pracovný dokument s reformami školstva, ktoré chce zaviesť.

Viac peňazí učiteľom

Medzi základné opatrenia patrí zvýšenie platu učiteľov, ktorých podľa Sulíka "nevieme oceniť." SaS chce podľa Gröhlinga "zvýšiť platy učiteľov jednorázovo a výrazne." Nástupný plat by mal byť podľa predstáv liberálov 912 eur a v jedenástej platovej triede, kde je najviac učiteľov by mal byť 1115 eur. Ako uviedol Sulík, učitelia by nemali byť odmeňovaní len podľa rokov praxe, ale najmä na základe kvalifikácie. 

Na toto zvýšenie platov by bolo podľa liberálov potrebných 390 miliónov eur, ktoré chcú ušetriť priamo v rezorte "úspornými opatreniami a systémovými zmenami."

Menej škôl

Medzi tieto opatrenia patrí "redukcia ministerských organizácií." Miesto nich by mala vzniknúť "jednotná školská právnická osoba". Cez ňu by podľa vízie SaS "mali školy dostávať peniaze priamo a budú si môcť vytvárať zoskupenia, ktoré budú riešiť obsah vzdelávania, ekonomické alebo účtovné záležitosti."

Ďalším opatrením, ktoré by malo rezortu školstva ušetriť peniaze je zoštíhlenie siete škôl. Na Slovensku je podľa Gröhlinga "priveľa vysokých škôl a zbytočných odborov, veľa stredných škôl a vysoká rozdrobenosť základných škôl." Gröhling však dodáva, že pri realizovaní tohto opatrenia treba "dbať na to, aby sme neohrozili prístup k vzdelaniu na základe dostupnosti škôl, polohy, vyučovacieho jazyka a statusu špeciálnych škôl."

Viac slobody školám

SaS chce ďalším opatrením meniť distribúciu učebníc. Tie dnes centrálne obstaráva ministerstvo. SaS to chce zmeniť tak, aby si školy sami mohli určovať z akých učebníc budú učiť. Väčšiu slobodu chcú sulíkovci dať riaditeľom škôl aj pri zostavovaní vyučovacieho obsahu.

Jednak by sa všeobecný obsah vzdelávania mal aktualizovať v pravidelných desaťročných cykloch. "Chceme dať školám výrazne viac voľných hodín, aby mohli výučbu prispôsobiť svojim žiakom, podporiť blokovú výučbu, musia byť zakomponované digitálne zručnosti a finančná gramotnosť," objasnil Gröhling.

Podpora duálneho vzdelávania

Liberáli chcú pomôcť aj školám, ktoré sa zapojili do duálneho vzdelávania. Tie dnes sú dnes znevýhodnené tým, že im je znížený normatív, kvôli čomu dostávajú menej peňazí. SaS chce túto zmenu zrealizovať čo najskôr, zmena zákona bude podľa Gröhlinga predstavená už na najbližšej schôdzi národnej rady. 

Sulík vyzval širokú aj odbornú verejnosť, aby ich dokument pripomienkovala a zasielala im svoje názory. Finálnu podobu návrhu reformy školstva chcú predstaviť ešte tento rok.

01 - Modified: 2024-04-19 19:39:22 - Feat.: - Title: Digitalizácia v školstve je nevyhnutná. Aj umelá inteligencia pomáha tvoriť učebné plány či projekty 02 - Modified: 2024-04-19 10:39:49 - Feat.: - Title: SaS chce odvolávať Huliaka z postu predsedu výboru. Dôvodom je cigareta v parlamente 03 - Modified: 2024-04-18 14:18:55 - Feat.: - Title: Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy 04 - Modified: 2024-04-18 12:34:23 - Feat.: - Title: SaS chce zvolať hospodársky výbor pre údajnú nečinnosť Sakovej. Je to kampaň pred voľbami, reaguje rezort 05 - Modified: 2024-04-18 14:11:10 - Feat.: - Title: Zápis prvákov do základných škôl vrcholí. Rodičia dostanú v októbri príspevok, hrozí im však aj vysoká pokuta
menuLevel = 1, menuRoute = ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = ekonomika, homepage = false
20. apríl 2024 12:35