StoryEditor

Podnikatelia: Korupcia je na Slovensku veľmi rozšírená, treba sa zbaviť korupčných politikov

21.12.2017, 08:54
Autor:
chocho
Viac ako 40 percent podnikateľov tvrdí, že korupcia situácia s korupciou sa na Slovensku zhoršuje.

Na Slovensku korupcia existuje, najviac je v podnikaní prítomná pri prideľovaní eurofondov a pri verejných obstarávaniach, situácia sa nezlepšuje a riešením by bolo vymeniť korupčných politikov. Vyplýva to z prieskumu medzi podnikateľmi, ktorý vykonala Podnikateľská aliancia Slovenska (PAS). Informoval o tom na brífingu výkonný riaditeľ PAS Peter Kremský.

"Niektorí tvrdia, že korupcia na Slovensku neexistuje, niektorí tvrdia, že je jej strašne veľa," vyhlásil Kremský. Podnikateľov sa preto primárne pýtali, či sa s ňou osobne stretli. Upozornil, že ide o rýchly anonymný prieskum, ktorý nie je reprezentatívny.

Prieskum bol uskutočnený v období od 13. do 18. decembra prostredníctvom e-mailu a sociálnych sietí. PAS oslovila 1400 podnikateľov, aspoň na jednu otázku reagovalo 132 z nich. Celkovo bolo položených sedem otázok, štyri mali viac možností.

Polovica z podnikateľov, ktorí v prieskume odpovedali, sa vyjadrila, že sa s korupciou stretla pri podnikaní. Štvrtina tvrdí, že má skúsenosti s korupciou z osobného života. Veľmi málo ľudí podľa Kremského označilo možnosť, že sa s korupciou nestretlo vôbec. "Možno z toho dedukovať, že korupcia je na Slovensku veľmi rozšírená," vyvodzuje Kremský.

Až 65 percent z nich sa stretlo s korupciou pri podnikaní, polovica v zdravotníctve, zhruba polovica na úradoch a v štátnej správe a 20 až 30 percent na súdoch a prokuratúre, v politike, na polícii a v školstve.

Najproblémovejšie pri podnikaní sú v tomto smere eurofondy a verejné obstarávania. Kremský to zhrnul, že podľa podnikateľov sú pri podnikaní najnáchylnejšie na korupciu situácie, "kde sa peniaze prideľujú alebo kde štát nakupuje."

Viac ako 40 percent podnikateľov tvrdí, že korupcia sa na Slovensku zhoršuje a o niečo menej si myslí, že sa situácia nezlepšuje. Len 12 percent označilo možnosť, že sa korupcia na Slovensku klesá a nikto sa nevyjadril, že neexistuje.

Podľa väčšiny z podnikateľov, ktorí sa v prieskume vyjadrili, by riešením korupcie na Slovensku bolo najmä zbaviť sa korupčných politikov a nahradiť ich čistými.

"Reálny boj proti korupcii zatiaľ nenastal a ak aj sú nejaké prvé náznaky, tak pravdepodobne nepostihujú tie skutočne vážne hniezda korupcie, ktoré sú v tomto prieskumu takisto označené, ale pravdepodobne to skôr ide po povrchu alebo je to formálne, alebo táto ofenzíva je skôr marketingová, verbálna, ale nejde naozaj na koreň veci," upozornil Kremský.

01 - Modified: 2024-04-18 13:39:30 - Feat.: - Title: Ficova vláda má nový problém. Brusel sa vybral opačným smerom 02 - Modified: 2024-04-14 09:00:00 - Feat.: - Title: Jeden z najväčších bankových podvodov ju bude stáť život. Za zmiznutie dvanástich miliárd eur dostala Vietnamka trest smrti 03 - Modified: 2024-03-28 15:02:32 - Feat.: - Title: Štátne zákazky budú podľa PS lahšie skorumpovateľné. Verejné obstarávanie nebude vždy povinné 04 - Modified: 2024-03-27 11:20:52 - Feat.: - Title: USA chcú skonfiškovať luxusné byty mongolského expremiéra získané vďaka korupcii 05 - Modified: 2024-03-18 22:00:53 - Feat.: - Title: USA neudelia víza kandidátovi na prezidenta Severného Macedónska pre korupciu
menuLevel = 1, menuRoute = ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = ekonomika, homepage = false
20. apríl 2024 05:30