StoryEditor

Nesrovnal predstavil rozpočet. Kvôli zmenám v Bruseli musí Bratislava uhradiť 76 miliónov

06.12.2017, 09:29
Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal predstavil rozpočet hlavného mesta na rok 2018.

Vo štvrtok 7. decembra predloží bratislavským mestským poslancom primátor Ivo Nesrovnal na schválenie rozpočet hlavného mesta. O rozpočte informoval dnes na tlačovej besede.

Dlh je pod 50 percentami

"Bratislava je v najlepšej finančnej kondícii za posledných desať rokov," vyhlásil Nesrovnal. "Do každej oblasti mesta ide viacej finančných prostriedkov." Bratislava plánuje v budúcom roku hospodáriť s rozpočtom vo výške 368,2 milióna eur.

Tvrdí, že zadlženie hlavného mesta je na úrovni 49,25 percenta. "Sme v absolútne v bezpečnom pásme," povedal Nesrovnal.

Prioritami vedenia hlavného mesta na rok 2018 sú oprava komunikácií, čistota verejných priestranstiev, nová zeleň, skvalitňovanie MHD, bezpečnosť, veľké dopravné stavby, vzdelávanie, sociálna pomoc a podpora kultúry a občianskych aktivít.

Najväčším projektom hlavného mesta naplánovaný v rozpočte na rok 2018 je oprava 7 kilometrovej električkovej trate do Dúbravky.

Najvýraznejší neplánovaný výdavok je 10 miliónov

Najvýraznejším neplánovaným výdavkom Bratislavy v roku 2018 bude 10 miliónov, ktoré bude musieť mesto zaplatiť na základe zmeny metodiky Európskej komisie v účtovaní DPH na dopravno-infraštruktúrne stavby. Vedenie mesta sa podľa Nesrovnalových slov dozvedelo, "že DPH už nebude uplatniteľná položka, to znamená, že si ho bude musieť platiť hlavné mesto samo."

Samospráva bola upozornená, že DPH už nebude považovaná ako oprávnený výdavok. Z tohto dôvodu musí mesto zabezpečiť v rozpočte dodatočné financie na spolufinancovanie EÚ projektov vo výške 25 namiesto päť percent.

Bratislava by mala do konca programového obdobia, ktoré končí v roku 2022, uhradiť dodatočných 76 miliónov eur na DPH. "To je nepredstaviteľné, ale takáto situácia je," konštatoval Nesrovnal. "Pre rok 2018 to znamená 10 miliónov eur, ktoré budeme musieť uhradiť, už sme k tomu dostali aj písomný pokyn z ministerstva financií, aby sme si túto čiastku vyčlenili," povedal primátor.

Dôvodom zmeny je situácia, ktorá sa stala podľa Nesrovnalových slov zrejme v Maďarsku. Obec si mala uplatniť "presne v tomto projekte DPH z európskych prostriedkov a potom ten projekt dokončený odovzdalo svojmu komunálnemu podniku. Toto niekto napadol na súde a neviem, či to bol nejaký európsky súd, vydal rozhodnutie, že takýto postup je neoprávnený."

Od tohto rozsudku si Európska komisia uplatňuje sprísnené pravidlo na všetky podobné prípady. "Pre Bratislavu sa stalo osudné to, že hlavné mesto je vlastník infraštruktúry, ale potom po nej jazdí dopravný podnik a tam sa komisia domnieva, že je práve možnosť dvojitého odpočtu DPH a preto uplatňuje na nás toto pravidlo," priblížil Nesrovnal.

Zmena financovania

V rozpočte sa počíta aj s návrhom na zmenu financovania hlavného mesta a mestských častí, pričom v rozpočte mesta je vyčlenených 1,95 milióna eur na financovanie solidarity pre mestské časti vychádzajúc z návrhu zmeny štatútu. Nové sú výdavky na úpravy Zimného štadióna Ondreja Nepelu v súvislosti s konaním majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji v roku 2019, zatiaľ vo výške 655-tisíc eur.

V roku 2018 má dôjsť k celkovému zníženiu zadlženosti mesta a podriadených organizácií, medziročný pokles zo 188 miliónov eur v 2017 na 175 miliónov eur v 2018. Celková výška úverov tak predstavuje najnižšiu celkovú zadlženosť od roku 2010.

V rozpočte sú aj výdavky na pokračovanie prípravných a realizačných prác na veľkých dopravných projektoch, ako sú križovatky Rusovská – Lenardova, Ivánska – Vrakunská – Trnavská či Vrakunská – Podunajská – Komárovská. Plánuje sa realizácia nových cyklotrás Starohájska, Hodžovo námestie či Trnavská – Bajkalská. Navrhujú sa výdavky aj na výstavbu nových parkovísk Pri kríži, Röntgenová, záchytné parkovisko cintorín Vrakuňa.

Mesto budúci rok plánuje vybudovať parky na Molecovej v Karlovej Vsi, v Dúbravke Pri kríži, v križovaní ciest Ružinovská a Tomášikova a Mestský park Komenského. Pokračovať sa bude v prípravných prácach na modernizácii Vajnorskej a Ružinovskej radiály a na budovaní električkovej trate Bosákova – Janíkov dvor. Na modernizáciu Karlovesko-Dúbravskej električkovej radiály vyčlenilo mesto v budúcom roku 49,5 milióna eur.

01 - Modified: 2024-04-24 14:14:11 - Feat.: - Title: Vláda potvrdila ďalšie dve opatrenia, do konca volebného obdobia potrebuje nájsť takmer štyri miliardy eur 02 - Modified: 2024-04-23 14:02:16 - Feat.: - Title: Bratislavský Slovnaft čakajú v najbližších týždňoch odstávky. Potrvajú až do polovice júna 03 - Modified: 2024-04-24 13:18:02 - Feat.: - Title: Šofér bratislavskej električky Marek: Za meškanie často môžu ľudia. Ak vás vodič nepočká, nemusí to byť len jeho škodoradosť 04 - Modified: 2024-04-23 06:51:33 - Feat.: - Title: Štát hospodáril nad očakávania. V Únii však stále patríme k hriešnikom, pripísali sme si smutné prvenstvo 05 - Modified: 2024-04-20 07:46:00 - Feat.: - Title: Bratislava opäť symbolicky otvára svoje brány, konajú sa mestské dni
menuLevel = 1, menuRoute = ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = ekonomika, homepage = false
24. apríl 2024 20:16