StoryEditor

Beblavý s Mihálom predstavili návrh ústavného zákona na ochranu budúcich dôchodcov

24.10.2017, 11:35
Autor:
TASRTASR

Nezaradení poslanci Miroslav Beblavý a Jozef Mihál chcú ústavnú ochranu dôchodkov.

Navrhujú viaceré opatrenia, ktoré by mali byť zakotvené do ústavného zákona. O zmenách sú pripravení rokovať aj s ostatnými politickými stranami.

"Slovenskí dôchodcovia aj budúci dôchodcovia potrebujú ochranu pred populizmom. Všetci vieme, že slovenský dôchodkový systém je hlboko deficitný. Slovensko v najbližších desaťročiach zažije najrýchlejšie starnutie v Európskej únii," skonštatoval na dnešnej tlačovej konferencii Beblavý.

Návrh ústavného zákona by mal mať podľa jeho slov dve časti.

"Prvá časť by mala zabezpečiť, aby populisti nezničili dôchodkový systém," priblížil Beblavý. V súčasnosti na Slovensku existuje zákon o dlhovej brzde, podľa ktorého štátny dlh nesmie prekročiť určité hranice, ak sa k nim začne blížiť, tak sa prijímajú rôzne opatrenia.

"Dlhová brzda sa týka len dlhov, ktoré sú na papieri už dnes. Netýka sa však dlhov, ktoré vzniknú v budúcnosti. Aj pri dlhovej brzde môže vláda posľubovať všetko všetkým," tvrdí Beblavý.

Preto spolu s Mihálom chcú presadiť, aby prijímané opatrenia vládou v oblasti penzií nezvyšovali dôchodkový deficit.

"To znamená, že ak chce vláda viac dať, musí aj povedať, kde na to zobrať, prípadne musí priniesť kroky, ktoré dôchodkový systém zabezpečia do budúcnosti," vysvetlil Beblavý. Týmto chcú zabezpečiť, aby dnešní 40-roční, 50-roční občania mali dôstojné dôchodky.

Podľa Jozefa Mihála občania očakávajú, že dôchodkový systém bude stabilný a nebude sa neustále meniť. "Druhá Ficova vláda zaviedla zvyšovanie dôchodkového veku, tretia súčasná vláda to ide protichodne zastaviť. Toto nie je konzistencia, stabilita," podotkol Mihál.

Podľa poslancov by mal byť dôchodkový systém zastabilizovaný na desiatky rokov.

"Chceme, aby všetky generačné skupiny obyvateľstva mali dobrý pocit nielen z toho, že aký dobrý dôchodok majú, ale aj z toho, ako sa bude zvyšovať, aby aj mladšia generácia mala istotu, že dôchodok budú mať a bude zodpovedať ich súčasným vysokým odvodom," podotkol Mihál.

Mihál s Beblavým chcú ústavné zakotvenie, že dôchodkový systém bude trojpilierový. "Čiže systém priebežného sociálneho poistenia, ďalej tzv. druhý pilier, to znamená systém sporenia na vlastných dôchodkových účtoch a daňovo zvýhodnený systém dobrovoľného sporenia. Slušne daňovo zvýhodnený. Chceme, aby trojpilierový systém bol garantovaný ústavným zákonom," priblížil Mihál.

Taktiež chcú tlačiť na to, aby výška príspevku do druhého piliera bola naspäť nastavená na 9 percent. "Nech si ľudia majú skutočnú šancu našetriť na slušný dôchodok. Zo súčasného príspevku sa to nedá," dodal Mihál.

Obaja sú pripravení o navrhovaných zmenách rokovať. Ak budú tieto diskusie neúspešné, Beblavý avizoval, že zmeny budú spolu s Mihálom presadzovať samostatne v parlamente.

01 - Modified: 2024-04-18 12:16:01 - Feat.: - Title: Predčasné dôchodky si prešli veľkými zmenami. Poslanci schválili prísnejšie podmienky 02 - Modified: 2024-04-04 09:32:19 - Feat.: - Title: Poberatelia dôchodkov mimo Európskej únie musia do 15. apríla doručiť Potvrdenie o žití 03 - Modified: 2024-03-26 19:08:49 - Feat.: - Title: Je to jednoducho lož. Ondruš odmieta tvrdenia SaS, podľa ktorých sľuboval dvojnásobné dôchodky 04 - Modified: 2024-03-22 14:14:46 - Feat.: - Title: Ak má rásť minimálna mzda, musí rásť aj minimálny dôchodok, znie z SNS 05 - Modified: 2024-03-15 13:33:55 - Feat.: - Title: Do penzie ľudí „vyhnali“ dve štedré valorizácie. Príde ďalšia vlna predčasných dôchodkov
menuLevel = 1, menuRoute = ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = ekonomika, homepage = false
25. apríl 2024 13:00