StoryEditor

Štát reaguje na kauzu okolo občianskych. Zastaví všetky elektronické služby

23.10.2017, 11:50
Autor:
lmlmTASRTASR
Ministerstvo vnútra predstavilo nové opatrenia v súvislosti s vydávaním certifikátov pre e-podpis.

Ministerstvo vnútra dočasne deaktivuje všetky služby, na ktoré je potrebný zaručený elektronický podpis. Na tlačovej konferencii to uviedla štátna tajomníčka MV SR Denisa Saková.

„Prestaneme a deaktivujeme službu vydávania certifikátu zaručeného elektronického podpisu v čipe na eID karte. Ministerstvo vnútra doposiaľ všetky vydané zaručené elektronické podpisy necháva v platnosti, to znamená nerušíme ich, ale deaktivujeme všetky služby, na ktoré je zaručený elektronický podpis v rámci e-governmentu potrebný,“ povedala Saková.

Rezort vnútra plánuje certifikáty "upgradovať" v najbližších dňoch. „Tieto nové kľúče budú oveľa bezpečnejšie a zároveň budú môcť byť použité bezpečnejšie aj pri e-government službách,“ doplnila.

Problémy aj v iných krajinách

Podľa jej slov rezort vnútra zhruba 70 percent služieb e-governmentu nedeaktivuje, pretože sa pri nich nevyužíva zaručený elektronický podpis.

Zdôraznila, že certifikáty využíva aj Rakúsko a Estónsko a chyby nemeckého dodávateľa spôsobili vážne problémy aj v týchto krajinách.

„Budeme žiadať finančné kompenzácie,“ poznamenala. Zatiaľ nevedela vyčísliť, aké finančné prostriedky si zmeny vyžiadajú.

Veci si musia vybaviť osobne

Znamená to, že úkony, pri ktorých ľudia doteraz využívali zaručený elektronický podpis ako napr. prevody nehnuteľností, si zatiaľ budú musieť vybaviť osobne návštevou príslušného úradu alebo inou formou.

Na Slovensku databáza verejných kľúčov nie je dostupná tak ako v iných krajinách EÚ," reagovala na brífingu štátna tajomníčka Denisa Saková na margo kauzu okolo elektronických občianskych preukazov.

To znamená, že riziko nebezpečenstva zneužitia nie je také vysoké ako v iných krajinách.

"Napriek tomu sme prijali viaceré opatrenia, ktoré zabraňujú sekundárnemu zneužitiu elektronického podpisu," doplnila Saková. 

Viacerí experti v uplynulých dňoch upozornili, že výskumný tím z Masarykovej univerzity odhalil zraniteľnosť v čipoch, ktoré obsahujú aj slovenské občianske preukazy. Dôsledkom zraniteľnosti je možnosť vypočítať súkromný kľúč na základe verejného kľúča a následne elektronicky podpisovať dokumenty v mene obete. Znamená to, že nie je možné rozoznať skutočný podpis od podpisu vykonaného útočníkom.

01 - Modified: 2024-04-08 22:00:00 - Feat.: - Title: Koľko stojí nový cestovný pas alebo občiansky? Poplatky na úradoch išli výrazne hore (+prehľad v tabuľke) 02 - Modified: 2024-04-08 09:37:29 - Feat.: - Title: Záchranné zložky môžu v rámci výzvy čerpať desiatky miliónov eur na techniku, ohlásil Raši 03 - Modified: 2024-03-20 13:13:10 - Feat.: - Title: Šutaj Eštok nevidí problém v účasti v relácii s medzinárodne hľadanou osobou, opozícia namieta 04 - Modified: 2024-02-23 12:21:44 - Feat.: - Title: Zmeny vo význame dopravných značiek chcú odložiť, platiť majú až v roku 2029 05 - Modified: 2024-02-17 10:25:50 - Feat.: - Title: Minister vnútra odmieta, že by sa mal zvyšovať vek odchodu policajtov do výsluhy
menuLevel = 1, menuRoute = ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = ekonomika, homepage = false
16. apríl 2024 23:29