StoryEditor

Odborník na eurofondy odkrýva zákulisie: Rakovinou je systém. Je to hanba, Plavčan totálne zlyhal

09.08.2017, 20:48
Pozrite si rozhovor s odborníkom na eurofondy Jánom Rudolfom, v ktorom podrodne vysvetľuje, v čom zlyháva tento systém a kto stojí za problémami.

Nie je problém vypracovať kvalitný projekt, dnes je problém, keď nepoznáte správnych ľudí, hovorí v rozhovore v HNtelevízii dlhoročný odborník na eurofondy Ján Rudolf.

Naráža na obrovský škandál s eurofondami na ministerstve školstva. „Je to choroba, Je to rakovina eurofondov, ktorá keď nezmizne, tak eurofondy budú vyzerať, tak ako vyzerajú. Je to tragédia pre Slovensko, lebo z toľkých miliárd by sme mohli byť úplne inde," spustil ostrú kritiku Ján Rudolf.

Je to hanba, rozum sa mi zastavuje

​Pri kauze okolo ministra Plavčana otvorene tvrdí, že sa mu zastavuje rozum.

Dokonca hovorí o tom, že táto kauza je najväčšou, aká kedy na Slovensku bola.

​"Niečo takéto nemôže minister dopustiť. Keby to manažoval človek, ktorému záleží na tom, aby veda a výskum na Slovensku rástli, aby sa podporovali inštitúcie, tak to jednoducho nemôže dopustiť, aby boli vyberaní takí ľudia, aby boli podporené také firmy, aké boli podporené. Veď to je hanba, to je skutočne hanba, rozum sa mi zastavuje, že niekto takto na hulváta, úplne drzo a bez škrupulí dokáže niečo takéto urobiť," kritizuje Rudolf.

Tvrdí, že je to fatálne zlyhanie ministerstva, lebo nedokázalo spracovať výzvu za 35 dní ako je v pravidlách, ale trvalo im to rok.

Podobné praktiky sa dejú aj inde

Odborník na eurofondy zároveň varuje, že podobné praktiky s výberom spriaznených firiem a "vyhovujúcich" hodnotiteľov sa dejú aj na ministerstvách.

"Toto je kauza, ktorá prepukla, lebo rektori napísali list ministrovi, ale deje sa to aj na iných ministerstvách. Preto aj to čerpanie eurofondov je tak nízke ako je. Takýto problém s hodnotiteľmi je aj inde, výber je problematický lebo sa nevyberá na báze odbornosti ale na báze politickej, či ho vedia politici ovplyvniť či je to náš človek a podobne."

Najväčším problémom čerpania eurofondov sú politici

Rudolf vysvetľuje, že najväčším problémom čerpania eurofondov na Slovensku sú politici.

"Problém eurofondov sa dá ľahko pomenovať, sú to politici. Keby na ministerstve školstva bol človek, ktorý je skutočne zdatný a schopný a ktorý dokáže aspoň tie zlyhania vysvetliť, tak toto by sa nedialo. Ja som za 15 rokov nehodnotil žiadneho politika, ale pri tejto kauze na ministerstve školstva skutočne ide o fatálne zlyhanie ministerstva, minister je jeden neschopný človek, ktorý to absolútne nezvládol."

Viac sa dozviete vo videu.

01 - Modified: 2024-04-18 13:07:01 - Feat.: - Title: Vláda vyčlení stovky miliónov eur na rozvoj verejnej dopravy na Slovensku 02 - Modified: 2024-04-15 14:22:15 - Feat.: - Title: Fico kritizuje opozíciu: Nerozumeli tomu a my sa s tým teraz boríme. U Ódora nepohli ani prstom 03 - Modified: 2024-04-12 14:52:28 - Feat.: - Title: V ohrození sú nemocnice aj trať na východe. Kmec tvrdí, že otázky o zrušenej špeciálnej prokuratúre zodpovie 04 - Modified: 2024-04-12 13:25:29 - Feat.: - Title: Čerpanie eurofondov zo starého programového obdobia je na úrovni vyše 100 percent, hlási ministerstvo financií 05 - Modified: 2024-03-21 11:24:33 - Feat.: - Title: Eurofondy chceme čerpať efektívnejšie než v minulosti
menuLevel = 1, menuRoute = ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = ekonomika, homepage = false
18. apríl 2024 17:36