StoryEditor

Je to obrovská zhnitá chobotnica, Plavčan musí skončiť, vyzýva opozícia kvôli škandálu s eurofondami

02.08.2017, 13:01
Autor:
TASRTASRlmlm
Opozícia bude odvolávať ministra školstva Petra Plavčana na mimoriadnej schôdzi kvôli kauze s eurofondami v oblasti vedy a výskumu.

Minister školstva Peter Plavčan utopil slovenské školstvo, vyhlásili poslanci SaS na brífingu.

Žiadajú ho o okamžité vyvodenie zodpovednosti a odchod z postu ministra. Dôvodom je podľa opozície podozrenie z machinácií s eurofondami.

"Osobne som sa obrátil na Európsku komisiu v kauze rozkrádania a podrobne ich informujem. Spýtal som sa, čo blastne prešetrujú, lebo to sme sa od Plavčana nedozvedeli," povedal poslanec SaS Branislav Gröhling.

​Dodal, že strana si počká na odpovede od všetkých inštitúcií, ktoré by mala mať do konca mesiaca. A potom príde na rad odvolávanie Plavčana.

"Vyzbierame podpisy a zvoláme mimoriadnu schôdzu, kde bude žiadať Plavčanov odchod," dodal Gröhling.

„Zhnitá chobotnica"

Do výzvy sa pripojilo aj hutie OĽANO-NOVA. O tom, že ministerstvo školstva po voľbách ovládli bezškrupulózni ľudia a dejú sa tam zvláštne veci nehovorí iba opozícia, taký istý názor má napríklad aj predchádzajúci minister za Smer Juraj Draxler. Každý deň vychádzajú na svetlo nové a nové informácie o firmách, od ktorých niekto žiadal úplatky. Zároveň vidíme, že celý systém rozdeľovania eurofondov je vyslovene nastavený tak, že korupciu nielen umožňuje, ale dokonca podporuje,“ hovorí Remišová.

Vyzvala ľudí, ktorí sa so zlyhaniami v eurofondoch stretli, aby sa ozvali.

Dostali sa ku mne informácie, ktoré svedčia o obrovskej zhnitej korupčnej chobotnici, ktorej chápadlá siahajú všade. Vyzývam všetkých ľudí, ktorí sa so zlyhaniami v eurofondoch stretli, aby sa ozvali. Takýto prístup demoralizuje Slovensko a ničí naše národné sebavedomie, pretože ľudí učí, že vyhrá nie ten, kto je najlepší, ale ten, kto prijme pravidlá tohto nemorálneho systému,“ vyhlásila Remišová.

Rozdeľovanie eurofondov bude riešiť aj NAKA

Eurofondové projekty by sa podľa Jurzycu mali po novom hodnotiť podľa vedeckých kritérií a žiadatelia by mali preukázať, že majú za sebou výsledky vo výskume.

"Musia mať citácie v kvalitných časopisoch, musia mať účasť na konferenciách, musia mať za sebou už nejaké posuny vedeckého poznania," navrhuje.

Ďalším kritériom by malo byť, že výzvy by mali byť postavené tak, aby štát vedel, čo za rozdelené peniaze má čakať a podľa Jurzycu by mali by byť naviazané na výsledky.

Ďalej by malo prísť k zmene pri výbere hodnotiteľov eurofondových projektov.

Témou prerozdeľovania eurofondov na ministerstve školstva sa bude pravdepodobne zaoberať aj koaličná rada, ktorá by sa mala zísť vo štvrtok 3. augusta.

Opozícia pre kauzu žiada odchod ministra školstva Plavčana, aj to, aby sa SNS vzdala ministerstva školstva. Rozdeľovanie eurofondov má riešiť aj Národná kriminálna agentúra (NAKA).

Ministerstvo školstva sa k policajnej kontrole nevyjadruje, šéf rezortu však víta činnosť kompetentných orgánov. Výzva na podporu priemyselných výskumno-vývojových centier je už podľa rezortu školstva uzavretá. Po jej uzavretí už podľa Plavčana prebieha štandardná kontrola Najvyššieho kontrolného úradu SR.

Pri druhej problematickej výzve na podporu dlhodobého strategického výskumu a vývoja, na ktorú upozornili rektori vysokých škôl a predseda Slovenskej akadémie vied, už požiadal minister o kontrolu Európsku komisiu. Keďže táto výzva je stále otvorená, do ukončenia kontrol bol proces schvaľovania projektov pozastavený.

01 - Modified: 2024-04-25 15:16:59 - Feat.: - Title: Nový návrh SNS: mimovládky majú od stola rušiť úradníci 02 - Modified: 2024-04-24 14:11:22 - Feat.: - Title: PS kritizuje zákon o telerozhlase, hovorí o účelových zmenách 03 - Modified: 2024-04-24 12:53:13 - Feat.: - Title: V RTVS má rapídne pribudnúť reklama. Nebudú sa prerušovať filmy, ubezpečuje Michelko 04 - Modified: 2024-04-24 14:51:34 - Feat.: - Title: Mazák na výbore k svojmu odvolaniu: Rebelujem, lebo to, čo robíte, nie je správne 05 - Modified: 2024-04-25 15:49:53 - Feat.: - Title: Bič SNS na mimovládky: Všemocný úradník s pečaťou hanby
menuLevel = 1, menuRoute = ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = ekonomika, homepage = false
26. apríl 2024 03:15