StoryEditor

Elektroodpad si u nás vyžaduje motiváciu

19.12.2007, 23:00
Hoci pribúda možností ekologicky likvidovať vyradenú elektroniku, mestá a obce pristupujú ku kolektívnemu zberu len pomaly.

Minulé obdobie na Slovensku zanechalo málo elektroniky. Napriek tomu podľa zainteresovaných združení chýba ekologická osveta občanov a ochota miest a obcí byť spojovacím článkom pri jej zbere. Hoci možností recyklácie pribúda, európske limity nestíhame.

Hoci sa predurčené európske limity u nás tento rok s určitosťou naplniť nepodarí, zber elektroodpadu napreduje dvojnásobným tempom. Naďalej však naráža na prekážku, ktorá vyplýva z nízkej ekologickej osvety na Slovensku. V porovnaní s predaným množstvom elektroniky sa jej naďalej vyzbiera zhruba deväťkrát menej. Na rozdiel od iných európskych krajín sa však k týmto číslam pridáva aj fakt, že naše domácnosti nemajú toľko elektroniky, aby spĺňali spriemerované štandardy vyspelých štátov európskej dvadsaťsedmičky.
Aby mohol na Slovensku vzniknúť efektívny a udržateľný systém zberu a recyklácie elektroodpadu, je podľa výrobcov a dovozcov potrebná aj zmena v legislatívnych radoch. "Považujeme za nevyhnutné prejsť od kvantitatívneho ku kvalitatívnemu zberu," tvrdí generálny riaditeľ Slovenskej agentúry pre elektroodpad (SEWA) Jiří Mikulenka. "Takáto zmena by pomohla vyriešiť celý rad nateraz nejednoznačných otázok, ako je napríklad zodpovednosť výrobcov za odber celého odpadu z už vopred daných zberných miest na celom území Slovenska, odmeňovanie obcí a zberových spoločností," dodáva.
Nová legislatíva
Dnešné realizovanie novej legislatívy v oblasti ekologického likvidovania elektroodpadu je však problémové. Nedokáže totiž naplniť ciele európskej únie. Aby sa však tie mohli napĺňať, musí sa zvýšiť aj predaj elektroniky. Niektoré vyspelé krajiny EÚ zaznamenávajú zhruba 20 až 30 kilogramov výrobkov na obyvateľa. Nateraz sú do ekologického biznisu s elektroodpadom zainteresovaní len samotní výrobcovia a dovozcovia. "Vo väčšine európskych krajín sú tieto zodpovednosti rovnomerne rozdelené medzi obce, výrobcov aj predajcov elektrospotrebičov," vysvetľuje riaditeľ združenia Envidom Martin Ciran.
Takto sa môže zodpovednosť prerozdeliť a získať potrebný elektroodpad. "Máme záujem na tom, aby pripravovaná a nutná zmena legislatívy odpadového hospodárstva priniesla pozitíva životnému prostrediu a jasne definovala právomoci a povinnosti všetkých zúčastnených strán," dodáva Ciran.
Rozhádzané masy zhrdzaveného materiálu by tak mali byť minulosťou, ktorá nám tu zanechala netriedené a nekontrolované množstvá doslúženej elektroniky.
Európa má nadbehnuté
V minulom roku sa v Európe prostredníctvom kolektívnych systémov združených vo WEEE Forum (Európska asociácia kolektívnych systémov spätného zberu pozn. red.) zozbieralo 820-tisíc ton elektroodpadu, pričom v niektorých zo zúčastnených krajín existuje zberný systém už 10 až 15 rokov. V našich podmienkach sa v tomto roku podarilo vyzbierať približne 18-tisíc ton vyradených elektrospotrebičov.
V súčasnosti sa nové riešenia prejavujú najmä v podobe mobilných zberných miest. Podľa prieskumnej spoločnosti GfK však vlani viac ako tretina slovenskej populácie nevedela, v ktorej predajni môžu odovzdať starý spotrebič, ale uviedla, že v prípade potreby by si to vedela zistiť. Napriek tomu v súčasnosti u nás ekológia rozhýbava svoje fungovanie. Viac ako 90 percent Slovákov totiž má možnosť využiť spätný zber starých elektrospotrebičov.
Podľa prezidenta WEEE Forum a prezidenta Švajčiarskej nadácie pre odpadový manažment Adreasa Rothlisbergera sú združenia ako Envidom potrebné v každej európskej krajine. Envidom sa u nás zameriava najmä na zber a recykláciu starých chladničiek. Podľa združenia v radoch nových ekologických technológií doteraz chýbalo aj dobudovanie zariadenia na materiálové zhodnocovanie všetkých druhov vyradených elektrozariadení. Dlho tomu mala brániť absencia prevádzky na spracovanie chladiacich zariadení. Vlani však uviedli v Slovenskej Ľupči do prevádzky linku na spracovanie chladiacich a mraziacich zariadení a svetelných zdrojov, ktorá je v súčasnosti najmodernejším zariadením svojho druhu v krajinách východnej Európy, uvádza Envidom.
K ekológii motiváciou
Ekológia napreduje u nás aj v oblasti zhodnocovania svetelných zdrojov. K združeniam spracujúcim elektroodpad sa pridal aj Ekolamp Slovakia. Združenie výrobcov a distribútorov svetelnej techniky má v súčasnosti 66 členov. "Našou snahou je naďalej rozširovať sieť zmluvných partnerov po celom Slovensku, aby zberné miesta boli v dostatočnej miere dostupné pre občanov, ako aj firmy," tvrdí Gabriela Bogdányová z marketingu združenia.
Takmer trojročný systém napreduje. "Oproti predminulému roku takmer dvojnásobne. V roku 2007 sa do októbra podarilo vyzbierať zhruba 133 ton vyradených svetelných zdrojov," dodáva Bogdányová. Pre zber elektroodpadu je obzvlášť dôležitá materiálová rôznorodosť. "Do separovaného zberu sa používajú hlavne lineárne žiarivky z priemyslu, verejného osvetlenia, veľkoplošných zariadení."
Zbaviť sa elektroodpadu ekologicky sa pritom dá bezplatne, slúžia na to zberné dvory.
Na Slovensku funguje 14 autorizovaných spoločností, ktoré odoberajú elektroodpad priebežne. Náklady im refundujú kolektívne systémy, ktoré sú vytvorené výrobcami a dovozcami elektrozariadení. Tie nateraz prišli s projektom, ktorý má finančne motivovať obce, aby vyzbierali čo najviac odpadu. Od budúceho roku tak získajú fixný príspevok štyri koruny za kilogram vyzbieraný na obyvateľa za rok. Pri 30-tisícovej obci s 50 tonami elektroodpadu tak kolektívne systémy vyplatia zhruba 145-tisíc korún.

Elektroodpad na Slovensku
- vlani sa vyzbieralo 8 500 ton, tento rok 18 tisíc ton
- na jedného obyvateľa v roku 2007 pripadá 3 kilogrami
- nová legislatíva má do zberu zahrnúť aj mestá a obce
- obce majú za odberu elektroodpadu dostať finančné prídavky

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/zeleny-biznis, menuAlias = zeleny-biznis, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 15:52