StoryEditor

Gál: Rozhodnutím výboru prehrala spravodlivosť

20.03.2007, 08:13
Autor:
TASRTASR

ozhodnutím Výboru NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií podľa jeho predsedu Gábora Gála (SMK) prehrala spravodlivosť. "Vládna väčšina nás prevalcovala. Je to precedens, ktorý nie práve najlepšie vystihuje NR SR a členov vlády," povedal novinárom po hlasovaní o zastavení konania voči ministrovi spravodlivosti Štefanovi Harabinovi. Návrh podal Daniel Lipšic (KDH) a namietal v ňom, že ministrovi pridelené služobné vozidlo podľa medializovaných informácií využíva jeho manželka a syn.
Aj Gál je presvedčený, že ministrovi rodinní príslušníci protizákonne použili jemu pridelené služobné auto. "Nie je to v poriadku, ale po tomto rozhodnutí členovia vlády môžu mať otvorené možnosti, aby referenčné vozidlá alebo aj vládne bavoráky poskytli svojim rodinným príslušníkom. Bojím sa, že to bude precedens a slobodný trh pre verejných funkcionárov," tvrdí Gál. Potvrdil, že nevie o prípadoch, či nejakí bývalí alebo terajší vládni činitelia konali ako Harabin.
Ľudmila Mušková (ĽS-HZDS) pri o hlasovaní svojom návrhu, aby výbor zastavil konanie voči Harabinovi, vychádzala podľa vlastných slov zo zákona. Na otázku, či považuje za morálne, aby sa ministrov syn vozil do školy, iba konštatovala, že v tejto rovine sa nevyjadruje. "Nie som vyšetrovací orgán, ktorý vyšetruje, za akých podmienok bolo použité auto," odpovedala Mušková. Potvrdila, že ak bude predložená novelizácia, ochotne ju podporí.
Ľubomír Petrák (Smer-SD) sa stotožnil s návrhom legislatívneho odboru NR SR, že minister zákon neporušil. "Výbor pre nezlučiteľnosť je na posudzovanie zákonnosti alebo nezákonnosti postupu ústavných činiteľov. Posudzovanie morálky nie je predmetom tohto výboru," vysvetlil svoje hlasovanie ľavicový demokrat.
Jozef Ďuračka (SNS) považuje rozhodnutie výboru za rozumnú vec. Tvrdí, že v rámci práce nič minister neporušil. "Je to o etike a osobnom vedomí a svedomí. On to musí vnímať osobne," prezentoval názor Ďuračka. Nevedel však odpovedať na otázku, či by povolil používať služobné auto jeho rodinnými príslušníkmi. "Neviem na to odpovedať, nie som zatiaľ minister. Keby som bol, bolo by to inak," vyhlásil.
Ak by výbor rozhodol, že Harabin porušil povinnosti a obmedzenia ustanovené ústavným zákonom o ochrane verejného záujmu, musel by zaplatiť ako pokutu sumu zodpovedajúcu dvanásťnásobku jeho mesačného platu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 06:20