StoryEditor

Medzi štátnymi úradníkmi vznikne dobre platená elita

01.12.2002, 23:00

Ohodnotenie úradníkov v "pozíciách mimoriadneho významu či vo finančnej a v rozhodovacej náročnosti" by sa malo na budúci rok vyrovnať príjmom odborníkov, ktorí pôsobia v súkromnom sektore. Posledná novela zákona o štátnej službe totiž počíta s nadštandardnými platmi pre úradníkov pôsobiacich na jednom zo štátnozamestnaneckých, tzv. strategických miest a miest mimoriadnej dôležitosti. Skupinu úradníkov s kľúčovým postavením a ich pôsobenie v jednotlivých rezortoch definoval zákon už aj v predchádzajúcom období. Zákonodarcovia im však zabudli priznať nárok na mimoriadne odmeny.
To sa pokúsil doriešiť poslanec Jirko Malchárek. V rámci 28 pozmeňovacích návrhov novely zákona o štátnej službe navrhol, aby o mzde strategických zamestnancov štátu rozhodovala vláda. Tá by mala úzkemu okruhu úradníkov nariadením schvaľovať osobný plat. Jeho výška by mala prevýšiť finančné hodnotenie najvyššej súčasnej platovej triedy v štátnej službe. Strategické miesta by sa mali v jednotlivých rezortoch vytvoriť z dnes už existujúcich pozícií, náročných na kvalitu personálneho obsadenia. Podľa predsedu Úradu pre štátnu službu (ÚPŠS) Ľubomíra Plaia, vedúci služobných úradov ministerstiev určia takéto miesta a spolu s ÚPŠS predložia ich zoznam na schválenie ich systemizácie kabinetu. "Pôsobenie strategických zamestnancov bude podliehať prísnejšiemu režimu kontroly. Budú si, napríklad, musieť viesť evidenciu všetkých stretnutí a rokovaní," dodal Plai. ÚPŠS zatiaľ nepozná presné počty a požiadavky ministerstiev na vytvorenie výnimočne náročných miest v okruhu ich pôsobenia. Plai je však presvedčený, že pri každom takto označenom mieste sa bude musieť "zvážiť a odôvodniť jeho strategický význam pre SR". Ministerstvo financií už avizovalo, že strategickými riadiacimi manažérmi sú aj šéfovia Štátnej pokladnice a Agentúry pre správu štátneho dlhu a likvidity. Hrubý odhad počíta s požiadavkami na asi 100 miest.
Ďalšou osobitnou kategóriou úradníkov budú pracovníci ministerstiev, ktorí budú riadiť integračný proces SR za svoj rezort. Po vstupe Slovenska do EÚ by sa mali stať členmi odborných pracovných komisií a výborov únie za SR. S prácou na ich miestach "mimoriadnej významnosti" bude spojený osobný príplatok vo výške 30 až 100 % tarifného platu. Štatút zamestnaneckých miest s nárokom na osobný príplatok bude schvaľovať ÚPŠS. Plai predpokladá, že novela zákona v budúcnosti bez problémov pomôže obsadiť miesta osobitného významu v štátnej správe profesionálmi a odborníkmi. Mala by zároveň odstrániť doterajšie najvyššie hendikepy v ponuke štátnozamestnaneckých miest. Medzi ne patrí najmä nízka profesijná atraktivita a finančná lukratívnosť. V porovnaní s pôsobením na strategickom mieste štátu sú v súčasnosti, podľa Plaia, príjmy v súkromnej sfére 4- až 5-násobne vyššie. Ako počas parlamentnej diskusie k návrhu novely uviedol minister financií Ivan Mikloš, zmeny negatívne neovplyvnia zvyšovanie verejných výdavkov. Na zvýšenie platov, v kompetencii vlády i ÚPŠS, sa musia podľa neho použiť prostriedky, ktoré už boli v štátnom rozpočte pre jednotlivé rezortné kapitoly účelovo vyčlenené na mzdy.
ÚPŠS predpokladá, že proces typovania, návrhu a samotného schválenia zoznamu strategických, ale aj mimoriadne dôležitých integračných zamestnaneckých miest chvíľu potrvá. Ako ďalej uviedol Plai, v súčasnosti sú tieto miesta personálne obsadené, majú sa len lepšie ohodnocovať.
-- platy by mala schvaľovať vláda
-- k platu osobný príplatok vo výške 30 až 100 % tarifného platu
-- strategických miest by malo byť asi 100

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 16:20