StoryEditor

Čo robiť pri strate alebo krádeži karty

11.07.2006, 00:00

Platobná karta je pri základnej obozretnosti bezpečnejšia ako hotovosť. Človek by ju však nikdy nemal dávať z ruky, s výnimkou platenia v obchode alebo pri výbere hotovosti z bankomatu či v pobočke banky. V prípade, že ju stratí alebo mu ju ukradnú, mal by čo najskôr zatelefonovať na call centrum banky a kartu zablokovať, aby zabránil jej zneužitiu. "Banka kartu zablokuje okamžite po nahlásení požiadavky klientom. Momentom nahlásenia žiadosti o blokáciu karty prechádza zodpovednosť za prípadné zneužitie karty z klienta na banku. No v prípade, že dôjde k použitiu karty s PIN kódom, za transakciu je zodpovedný držiteľ karty," upozorňuje riaditeľ oddelenia vzťahov s verejnosťou Tatra banky Roman Začka. Preto je dôležité, aby PIN kód zostal utajený.

Poistenie
Zodpovednosť za škody spôsobené zneužitím karty po jej strate alebo odcudzení sa dá znížiť poistením. "Pri kreditných kartách ho poskytujeme zdarma. Vzťahuje sa aj na neoprávnené transakcie, ku ktorým dôjde v priebehu 24 hodín pred nahlásením blokovania karty na linke Sporotel. Karta je týmto poistená maximálne do výšky dohodnutých poistných limitov podľa typu karty," uvádza hovorkyňa Slovenskej sporiteľne Miriam Fuňová. Ani poistenie sa však podľa hovorkyne VÚB banky Aleny Walterovej nevzťahuje na transakcie, pri ktorých bolo správne zadané PIN číslo a transakcie, pri ktorých nebola karta fyzicky prítomná.

Zneužitie aj bez krádeže
K zneužitiu karty bez jej fyzickej prítomnosti môže najčastejšie dôjsť na internete. V on-line obchodoch sa dá platiť embosovanými debetnými kartami alebo kreditnými kartami. "Dôležité je, aby karta mala na rube trojmiestny bezpečnostný kód, ktorý sa pri platbách cez internet využíva. Pre internetové platenie však klientom, ktorí tento spôsob nakupovania využívajú častejšie, odporúčame zaobstarať si tzv. virtuálnu kartu VISA. Ide o produkt špeciálne určený na platenie v elektronickom prostredí. Tieto karty majú spravidla nižšie limity a nedajú sa použiť v reálnom prostredí na platobnom termináli či v bankomate," pripomína Začka.
VÚB banka ponúka ku karte Blue od American Express aj čítačku čipov, ktorá umožňuje bezpečné nákupy cez web. "Karty American Express (Blue aj Gold) sú zároveň automaticky poistené proti zneužitiu na internete. Držiteľ karty nenesie zodpovednosť za transakcie, ktoré neautorizoval v prípade, ak dodrží stanovené podmienky a okamžite informuje banku o neoprávnených operáciách," tvrdí Walterová.

Na čo si dať pozor
Ak klient nemá k dispozícii virtuálnu kartu a chystá sa platiť štandardnou kreditkou, mal by podľa Jany Lukáčovej, riaditeľky marketingu Ľudovej banky, nakupovať len na stránkach dôveryhodných firiem. Zároveň si dôkladne preštudovať podmienky pri registrácii. "V prípade, že držiteľ fyzickej karty platí za tovar alebo služby na základe telefonickej, poštovej alebo internetovej objednávky, ktorú zrealizoval na účtovnom doklade bez podpisu alebo bez použitia PIN kódu, nemôže si uplatňovať reklamáciu transakcie voči banke, ale len priamo u obchodníka," upozorňuje Lukáčová.
Pri on-line platbe je dôležité overiť si aj to, či obchodník využíva bezpečný spôsob prenosu dát, ktoré klient pri realizácii platby poskytuje. "Ide o tzv. bezpečnostný protokol, ktorého označenie je priamo na stránke väčšinou vo forme zámku na spodnej lište prehliadača. Indikátorom bezpečnosti je aj adresa stránky, kde sa uvádzajú údaje o karte, ktorá by sa mala začínať nie obvyklými štyrmi písmenami http, ale piatimi https. Klientom zároveň odporúčame, aby si vždy vytlačili objednávkový formulár, poznačili si číslo objednávky a všetky údaje potrebné pre prípad reklamácie," dodáva Začka.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 19:59