StoryEditor

Majtánová: Pomôže spoluúčasť občanov kvalite kúpeľnej liečby?

18.06.2003, 00:00
HN hovoria s MUDr. Veronikou Majtánovou, riaditeľkou odboru zdravotníckych činností Sociálnej poisťovne.

Poskytovanie kúpeľnej starostlivosti, ako dobrovoľnej vecnej dávky nemocenského poistenia a dôchodkového zabezpečenia, sa každý rok zhoršuje. Dôvodom je finančná podvyživenosť Sociálnej poisťovne. Ako to bolo vlani?
- Sociálna poisťovňa k 30. novembru 2002 evidovala na Slovensku 45 813 všetkých nevybavených návrhov na kúpeľnú starostlivosť, z toho 11 406 s diagnózou označenou znamienkom "x". Tieto diagnózy so závažným ochorením podmieňujú prednostný výber z uchádzačov o kúpeľnú starostlivosť. Najväčší záujem je o liečenie chorôb pohybového ústrojenstva (až 27 224 nevybavených žiadostí), chorôb obehového (5 978) a tráviaceho (4 346) ústrojenstva.
Oproti minulosti je stále menej liečebných poukazov. Je to tým, že sa zvýšili náklady na ich nákup?
- V roku 2001 sme zakúpili 61 790 poukazov, vlani o 9 374 menej. Limit finančných prostriedkov určených Sociálnej poisťovni zo štátneho rozpočtu na rok 2001 bol 882-tisíc Sk, pre vlaňajší iba 789-tisíc Sk. Na tento rok ešte nemáme presne stanovený limit. Na I. štvrťrok 2003 sme nakupovali za približnú sumu ako v rovnakom období roku vlani. Následný nákup sa bude odvíjať od balíčka peňazí štátneho rozpočtu pridelených Sociálnej poisťovni a bude pravdepodobne na úrovni roku 2002. Nižší počet poukazov je podmienený nielen uvedeným faktorom, ale aj vyššími výdavkami na ich nákup. K zvyšovaniu cien za jeden deň pobytu v kúpeľoch pristupujeme v danej ekonomickej situácii a pri vysokom počte nevybavených žiadostí veľmi uvážene. Uvedomujeme si však rastúce náklady kúpeľných organizácií a ich odôvodnené požiadavky na zvýšenie cien. Nie menej významnou položkou na tento rok bude aj nárast výdavkov na cestovné, ktoré ešte stále uhrádzame účastníkom kúpeľnej starostlivosti ako jej súčasť. Evidujeme vysoký počet nevybavených návrhov v skupine závažných chorôb obehového ústrojenstva, kde by sme v nákupe nechceli rapídne klesnúť. Poukazy pre túto indikačnú skupinu sú 28-dňové a finančne náročnejšie. Našou snahou je čo najviac pokryť indikácie týkajúce sa pooperačných stavov a vybaviť čo najväčšiu časť návrhov na kúpeľnú starostlivosť označených znamienkom "x". Ide o závažné zdravotné postihnutia, ktoré sa nám zatiaľ darí vybavovať prednostne.
Do platnosti mal vstúpiť nový právny predpis, ktorý počítal s finančnou spoluúčasťou občanov na nákladoch KS. Predpokladáte, že to definitívne vyrieši problém, ktorý trápi občanov i SP?
- Nemožno povedať, že definitívne. Ak by sa občan podieľal na úhrade nákladov na ubytovanie a cestovné, rozhodne by klesla súčasná cena poukazov a za stanovený limit finančných prostriedkov by sme zakúpili vyšší počet poukazov a uspokojili viac uchádzačov. Nevieme však, aká bude skutočnosť v praxi. Doteraz nebol doriešený spôsob možnej kompenzácie finančnej úhrady u občanov sociálne slabších vrstiev, ktorí tiež potrebujú liečenie i úhrady v prípade indikácií chorôb s označením diagnózy v návrhu na KS znamienkom "x". Liečebné pobyty sú 21- alebo 28-dňové. Cena za jeden deň pobytu je v súčasnosti rôzna a určuje sa podľa kategórie ubytovania a vybavenosti liečebných domov. V súčasnosti cena za ubytovanie predstavuje približne 36 percent z ceny poukazu. Verím, že kúpeľné organizácie budú ústretové a poskytnú rôzne cenové kategórie ubytovania.
V akom časovom horizonte začne platiť nový právny predpis?
- Predpokladáme, že v roku 2003 bude kúpeľná starostlivosť poskytovaná nezmeneným spôsobom, ako dobrovoľná vecná dávka nemocenského poistenia a dôchodkového zabezpečenia, a plne hradená finančnými prostriedkami SP vrátane cestovného. Zákon o sociálnom poistení, ktorý mal zaviesť finančnú spoluúčasť občanov od 1. júla tohto roku, bude účinný až od 1. januára 2004. Jeho účinnosť sa posunula o pol roka. Zákon počíta s finančnou spoluúčasťou občanov, s výnimkou nepracujúcich dôchodcov, ktorým má byť kúpeľná starostlivosť aj naďalej poskytovaná úplne bezplatne. Občan by si mal uhrádzať ubytovanie, cestovné do kúpeľov a späť, a to bez ohľadu na indikačnú skupinu chorôb, teda aj v prípade indikácií s označením znamienkom "x".
Zmení sa spôsob podávania návrhov, medicínske kritériá či zdravotná naliehavosť pri výbere uchádzačov o liečenie?
- Za predpokladu, že sa nezmenia podmienky na indikáciu kúpeľnej starostlivosti týkajúce sa zdravotného stavu, ktoré sú zakotvené v Liečebnom poriadku, nepredpokladáme veľké zmeny v navrhovaní KS ani pri výbere účastníkov kúpeľnej starostlivosti. Tento problém v spomínanom zákone o sociálnom poistení však nie je doteraz definitívne legislatívne doriešený, očakávame v ňom ešte ďalšie zmeny, a možno aj veľmi zásadné. V súčasnosti návrhy na KS od odborných ošetrujúcich lekárov, prípadne praktických lekárov treba predložiť pobočkám SP, príslušným podľa miesta trvalého pobytu uchádzača o KS. Návrh možno podať kedykoľvek v priebehu roka a jeho platnosť je jeden rok od doručenia príslušnej pobočke. Ak po skončení platnosti návrhu občan do jedného mesiaca nepožiada osobne alebo písomne o jeho vrátenie, návrh pobočka zlikviduje. Vrátený návrh si však môže občan nechať príslušným lekárom aktualizovať a potom ho opäť predložiť pobočke SP alebo si dá vystaviť nový návrh. Každý uchádzač o kúpeľnú starostlivosť dostane do 30 dní oznámenie o evidencii jeho návrhu na kúpeľnú starostlivosť aj s vyššie uvedeným poučením.
Aký mechanizmus používate pri prideľovaní poukazov?
- O pridelení poukazov naďalej rozhoduje pobočka SP, príslušná podľa miesta trvalého pobytu uchádzača, a to na základe stanoviska kúpeľnej komisie pobočky. Pri predkladaní týchto návrhov sa využíva vždy počítačový program, ktorý umožní prednostný výber uchádzačov s indikáciou "x" a zároveň upozorní na jej opakovanie aj v iných indikačných skupinách chorôb a pod. Rozhodujúcim kritériom je vždy zdravotná naliehavosť. Uprednostňujú sa uchádzači s diagnózami označenými "x", práceneschopní, zamestnanci rizikových pracovísk, dorast, študenti, účastníci protifašistického odboja a ich manželky, ale aj takí uchádzači, ktorí doteraz kúpeľnú starostlivosť neabsolvovali. Opakovanie kúpeľnej starostlivosti pri niektorých diagnózach je obmedzené zákonom.
Na zdravotnú starostlivosť sa využíva 77 zdrojov prírodných liečivých vôd v 17 kúpeľných miestach na Slovensku. O ktoré je najväčší záujem?
- Záujem o konkrétne prírodné liečebné kúpele sa odvíja od ochorenia - indikácie, pre ktorú sa občan má liečiť. Najžiadanejšie sú pre ochorenia pohybového ústrojenstva a najväčší záujem je o Piešťany, Trenčianske Teplice, Bojnice, Dudince. Nestáva sa nám často, aby pacient vrátil poukaz z dôvodu pridelenia iného miesta, než si prial. V indikačnej skupine obehového ústrojenstva je rovnaký záujem o Sliač, Bardejovské Kúpele, Dudince, Ružbachy či Brusno. Kvalita poskytovaných služieb je na veľmi dobrej úrovni. Občania si vedia oceniť prínos pobytu v kúpeľoch pre ich zdravie, nech už sú v ktoromkoľvek kúpeľnom meste. Každé má svoje špecifické krásy.
Ak má občan záujem o vyšší štandard poskytovaných služieb, môže si doplatiť príslušnú finančnú sumu?
- Každému účastníkovi kúpeľnej starostlivosti musí byť v prírodných liečebných kúpeľoch poskytnuté ubytovanie v liečebnom dome podľa vyznačenia na poukaze. Nikdy mu nesmie byť poskytnuté ubytovanie nižšej cenovej kategórie. Ak však požiada o ubytovanie vyššej kategórie, po doplatení cenového rozdielu a s jeho písomným súhlasom, môžu mu ho poskytnúť. SP však neuhrádza takýto cenový rozdiel za ubytovanie. Je to vec účastníka KS kúpeľov a prijímacej kancelárie kúpeľov. Podobne je to aj so stravou a s nadštandardným poskytovaním niektorých procedúr za priamu finančnú úhradu, ale vždy po zvážení ošetrujúceho lekára.
Ako je to s platením kúpeľných poplatkov počas sezóny?
- Miestne poplatky v kúpeľoch sa vyberajú podľa pravidiel kúpeľov, mimo kompetencie Sociálnej poisťovne.

S príchodom jari sa prebúdza po zime aj kúpeľné mesto Trenčianske Teplice, známe najmä vďaka svojím prameňom liečivej vody. V roku 2001 navštívilo Trenčianske Teplice 16500 domácich a zahraničných pacientov, kapacita kúpeľov sa tak naplnila na 80%. Zahraničná klientela sa oproti roku 2000 zvýšila o viac ako 1300 hostí. Kúpele sa zameriavajú na liečbu chorôb pohybového aparátu. Na snímke interiér tureckého kúpeľa Hammam z roku 1888, ktorý je najvzácnejšou historickou pamiatkou a slúži ako prezliekáreň a odpočiváreň po masáži a kúpeli. Snímka: Radovan Stoklasa/TASR, 11. februára 2002

S príchodom jari sa prebúdza po zime aj kúpeľné mesto Trenčianske Teplice, známe najmä vďaka svojím prameňom liečivej vody. V roku 2001 navštívilo Trenčianske Teplice 16500 domácich a zahraničných pacientov, kapacita kúpeľov sa tak naplnila na 80 %. Zahraničná klientela sa oproti roku 2000 zvýšila o viac ako 1300 hostí. Kúpele sa zameriavajú na liečbu chorôb pohybového aparátu. Na snímke interiér tureckého kúpeľa Hammam z roku 1888, ktorý je najvzácnejšou historickou pamiatkou a slúži ako prezliekáreň a odpočiváreň po masáži a kúpeli. Snímka: Radovan Stoklasa/TASR, 11. februára 2002

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
17. máj 2024 08:38