StoryEditor

Chýba väčší záujem ruských investorov

28.10.2007, 23:00

69r.
Slovensko má záujem o rozvoj partnerských a transparentných vzťahov s Ruskou federáciou, a to nielen na úrovni vlád, ale aj v hospodárskej oblasti.
Záujem o rozvoj spolupráce s Ruskom je v mnohých oblastiach -- vo vytváraní spoločných podnikov, v rozširovaní výrobných kooperácií, ale aj napríklad v účasti slovenských podnikov pri modernizácii a reštrukturalizácii ruských podnikov, o investičné projekty v tretích krajinách, o energeticky úsporné a efektívne technológie. Slovensko má záujem aj o rozvoj automobilového priemyslu dodávkami technológií a komponentov zo Slovenska, a taktiež o zvyšovanie objemov vzájomných investícií.
Dohoda medzi Slovenskom Ruskom o hospodárskej a vedecko-technickej spolupráci, podpísaná 25. marca 2005 v Bratislave, upravuje vzťahy Slovenskej republiky ako člena Európskej únie s Ruskou federáciou a vytvára legislatívno-právny rámec na pokračovanie vzájomne výhodnej spolupráce medzi našimi krajinami a ich územnými celkami.
Pre Slovenskú republiku je Rusko nielen významným dodávateľom zdrojov energie a surovín, ale aj perspektívnym partnerom v iných oblastiach národného hospodárstva ako:
-- v strojárskom priemysle
-- v chemickom
-- v potravinárskom priemysle
-- v poľnohospodárstve
-- v kultúre a 
-- v cestovnom ruchu.
Aktívna spolupráca je v oblasti vedy, techniky a vysokých technológií. Dôkazom je vybudovanie Cyklotrónového centra a budovanie nového Centra protónovej liečby v Slovenskej republike.
Nové investičné možnosti
Potvrdením záujmu Ruska o rozvoj spolupráce so Slovenskom bola Ruská národná výstava v Bratislave, súčasťou ktorej bola konferencia pre podnikateľov oboch krajín, zameraná na nové investičné možnosti Ruskej federácie. Na výstave sa prezentovali podnikatelia z 11 regiónov Ruska -- Moskva a Moskovská oblasť, Baškírska a Tatarská republika, Jaroslavská, Rostovská, Samarská, Uľjanovská, Kurganská oblasť, Chanti-Mansijský autonómny okruh a oblasť Nižného Novgorodu.
Zo slovenskej strany je záujem o investovanie v Rusku. Úspešne funguje a ďalej sa rozširuje spoločný podnik Matador-Omskšina v Omsku, spoločnosť Grafobal plánuje po Rostove na Done novú investíciu v Kurskej oblasti.
Spoločnosť EcoIinvest rozpracúva možnosť investície do výstavby závodu v Ivanovskej oblasti (výroba hygienických papierenských výrobkov). Spoločnosť Istroenergo aktívne spolupracuje v oblasti energetiky v Moskve, Matador Automotive začalo rokovania s AutoVaz-om, v poľnohospodárstve sa perspektívne rozvíja spolupráca spoločnosti Insemas v Čuvašskej republike.
Slovensku však chýba väčší záujem ruských investorov, hoci Slovensko je pre nich perspektívnym partnerom. Stabilné investičné prostredie, prístup na trhy Európskej únie a blízkosť oboch národov môžu umožniť vzájomne výhodnú kooperáciu.
Zámerom slovenskej strany je intenzifikácia ekonomickej spolupráce tak, aby sa Slovensko stalo v súčasných ekonomických podmienkach stabilným obchodným partnerom Ruska.
Ekonomický potenciál Ruskej federácie a Slovenskej republiky, vysoký záujem podnikateľských kruhov o vzájomnú hospodársku spoluprácu vytvárajú reálne predpoklady na ďalšie zvyšovanie vzájomného obchodného obratu.
Zahraničný obchod
Pri analýze zahraničného obchodu vidno veľké rezervy vo vzájomných obchodno-hospodárskych vzťahoch s Ruskom, ako aj s krajinami Spoločenstva nezávislých štátov. Prioritným záujmom Slovenska vo vzťahu k Rusku bol v roku 2006 rozvoj hospodárskych vzťahov.
Zahraničný obchod Slovenska s Ruskom dosiahol vlani hodnotu 5 762 miliónov USD, čo predstavuje nárast o 30,1 percenta v porovnaní s rokom 2005. Za 5 mesiacov roku 2007 dosiahol obrat tovaru medzi Slovenskom a Ruskom hodnotu 2 251,1 milióna USD, čo v porovnaní s rovnakým obdobím roka 2006 predstavuje pokles o 10,5 percenta, pričom export slovenských výrobkov sa zvýšil o 84,7 percenta a import zaznamenal pokles o 19,8 percenta.
Pre Slovensko ruský trh predstavuje významné odbytisko produkcie slovenského priemyslu. V súčasnosti je tento obchodno-hospodársky priestor veľmi náročný a slovenská podnikateľská sféra hľadá vhodné a efektívne metódy a formy prieniku na ruský trh s orientáciou na jednotlivé subjekty a regióny Ruska.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/publicistika, menuAlias = publicistika, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
01. máj 2024 09:32