StoryEditor

Trhový štatút ešte nie je pre Rusko výhrou

11.11.2002, 23:00

Európska únia (EÚ) síce oficiálne pridelila Rusku štatút trhovej ekonomiky, no zároveň schválila celý rad legislatívnych dodatkov, ktoré môžu vynulovať výhody, ktoré podľa názoru odborníkov môžu zrušiť hlavné výhody tohto kroku. Kľúčový dodatok k antidumpingovému zákonu teda vyškrtol Rusko zo zoznamu netrhových ekonomík, no zároveň Európska komisia (EK) schválila celý rad zmien v zákonoch o dumpingu a dotáciách. Ruská vláda odhaduje, že antidumpingové vyšetrovanie stojí výrobcov približne 300 mil. USD ročne a v súčasnosti je pod antidumpingovými opatreniami 11 ruských výrobkov, pričom európske firmy v tomto roku podali štyri sťažnosti na produkty v hodnote 50 mil. USD.
"Je veľmi pravdepodobné, že čokoľvek komisia poskytne ako politické gesto, môže vziať z technickej stránky," povedal pre Moskow Times advokát Richard Luff z bruselskej kancelárie Van Bael & Bellis, ktorá zastupuje celý rad ruských spoločností v antidumpingových prípadoch. Za najväčšiu výhodu trhového štatútu považuje fakt, že bremeno dokazovania už neponesú vývozcovia, ale komisia bude musieť dokázať, že konkrétni vývozcovia nespĺňajú normy trhu. Právnik však v praxi očakáva pre Rusko iba minimálne zmeny, keďže podľa jeho názoru dodatky "dávajú komisii možnosť ignorovať výrobné náklady".
Vďaka jednému z dodatkov môže EK používať informácie od iného výrobcu nielen z rovnakej, ale dokonca aj z tretej krajiny, ak rozhodne, že firma nesprávne kalkuluje svoje výrobné a predajné náklady. Navyše, EK vďaka takémuto dodatku môže zvýšiť náklady vývozcu o "rozumnú sumu" na základe "konkrétnej situácie na trhu", napríklad v prípade "umelo nízkych cien alebo existencie rozsiahleho barterového obchodu, prípadne pri nekomerčnom plnení dohôd".
Dodatok k zákonu o dotáciách zasa poskytne EK právo prostredníctvom "vhodnej sumy, ktorá odzrkadľuje normálne trhové podmienky" alebo na základe informácií z tretej krajiny upravovať náklady a ceny tovarov alebo služieb, ak rozhodne, že daná krajina nestanovuje základné ceny. "V prípade, že náklady dovezeného tovaru sú umelo nízke, vyhradzujeme si právo porovnať ceny s výrobnými cenami na iných trhoch," dodáva šéf Riaditeľstva EK pre ochranu obchodu Fritz-Harald Wenig.
Rusko už vyjadrilo obavy z toho, že EK sa v rámci dodatku o vývozcoch zameriava na nízke ceny energie v Rusku, ktorého hlavnou výhodou je práve obrovské nerastné bohatstvo. EK sa však poponáhľala vysvetliť, že nové dodatky sú iba formálnym potvrdením existujúcich metód, a nie krokmi na skresanie trhového štatútu Ruska.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
01. máj 2024 12:40