StoryEditor

Svetová ekonomika odolá krízam

20.11.2002, 23:00
Autor:
(bad)(bad)

Podľa šéfa americkej centrálnej banky svetové hospodárstvo preukázalo schopnosť odolávať extrémnym šokom a je schopné odolať aj ďalším krízam. Predseda centrálnej banky USA (Fed) Alan Greenspan vo svojom príhovore pred Radou pre zahraničné vzťahy poznamenal, že ekonomika USA sa naďalej posilňuje. "Napriek výraznému vplyvu straty 8 bil. USD na akciových trhoch, obrovskému výpadku kapitálových investícií a tragických udalostí z 11. septembra 2001, americké hospodárstvo stále rastie," dodáva A. Greenspan. Podľa britskej BBC aj napriek výrazným stratám dokázali všetky hlavné a významné americké inštitúcie prežiť.
A. Greenspan však podotkol, že ho vydesil vysoký počet podnikových škandálov, ktoré sa objavili v tomto roku. Nezabudol upozorniť, že napriek odhaleniu rôznych podnikových podvodov by vláda mala dávať pozor, aby nevytvorila príliš mnoho regulačných opatrení na trhu. Podľa A. Greenspana by sa riziko nemalo eliminovať, ale skôr riadiť. Preberanie rizika bolo motorom hospodárskeho rastu. Ak by bolo na trhu veľa obmedzení, hospodárstvo sa začne brzdiť. Avšak pri poznámkach o schopnosti rastu americkej ekonomiky sa A. Greenspan nechcel podrobnejšie vyjadrovať o krátkodobom výhľade.
Aj keď šéf Fedu vyzdvihol pružnosť amerického a svetového hospodárstva, upozornil na to, že cyklus rozmach -- recesia z predchádzajúceho desaťročia ešte nie je na konci. "V súčasnosti existujú jasné dôkazy, ktoré podporujú názor, že svetové hospodárstvo sa stalo flexibilným bez ohľadu na to, ako sa vyvinú udalosti z predchádzajúcich týždňov či mesiacov," dodal. Ocenil rýchlo sa vyvíjajúci finančný systém, ktorý výrazne rozložil riziko a dal žiadateľom o úver možnosť výberu, z akej finančnej inštitúcie budú chcieť získať peniaze. Ak sa riziko rozloží proporcionálne, šoky v ekonomickom systéme sa absorbujú a nevytvoria reťazovú reakciu krachov, ktoré by mohli viesť k ohrozeniu finančnej stability.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 03:35