StoryEditor

MAN sa vzdal akvizície Scanie

10.10.2006, 00:00

Nemecký výrobca kamiónov MAN plánuje stiahnuť akvizičnú ponuku na švédskeho konkurenta Scania v hodnote 9,6 miliardy eur, v prepočte 356,2 miliardy korún. Túto informáciu sa dozvedel denník Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) z dobre informovaných zdrojov, no hovorca MAN-u sa k tomu odmietol vyjadriť.
Správna rada Scanie na svojom nedeľnom zasadnutí údajne ustúpila od nekompromisného odmietavého postoja k spojeniu s MAN-om. Podľa zistení denníka je rada ochotná diskutovať o možnom spojení s MAN-om a Volkswagenom.
Hlavnou postavou v plánoch trojaliancie je predseda Predstavenstva VW Bernd Pischetsrieder. Koncern vlastní 34 percent hlasovacích práv Scanie a od polovice minulého týždňa je s pätnástimi percentami aj najväčším akcionárom MAN-u.
Pischetsrieder podľa FAZ skutočne uvažuje o trojaliancii, no toto riešenie nepovažuje za konečné. Jeho pracovné skupiny majú zistiť, ako by výrobcovia mohli najlepšie spolupracovať a na konci môže vzniknúť kompromis, výhodný pre všetky tri automobilky.
Ani jedna z nich nepochybuje o ekonomickom zmysle spojenia, ktoré prinesie nielen úspory, ale aj možnosť spoločnej expanzie na zatiaľ slabo obsadené ázijské trhy.
Všetci traja výrobcovia sa teda chcú spojiť a trojalianciu schvaľuje aj najväčšia nemecká odborová organizácia IG Metall. Otázka však znie: za akých podmienok a pod akým vedením? Pischetsriederova stratégia je v podstate jasná. Ako väčšinový vlastník oboch výrobcov by chcel spojením MAN-u, Scanie a vlastnej výroby ťažkých nákladných vozidiel v Brazílii vytvoriť úplne nový koncern. Samozrejme, pod taktovkou Wolfsburgu.
Naráža však nielen na odpor MAN-u, ale aj IG Metall. Rozbitie koncernu je jednoducho tabu, hoci podľa nemeckých médií presne týmto smerom Pischetsrieder uvažuje. Údajne by chcel rozdeliť MAN na dve časti -- výrobu kamiónov, ktorá tvorí 60 percent obratu a zamestnáva 34-tisíc z celkovo 50-tisíc ľudí. Zvyšok tvorí výroba naftových motorov pre elektrárne, železnice a lode, ako aj turbín.
"Znamenalo by to rozbitie dvestoročnej spoločnosti. To zamestnanci nedovolia," cituje Pohla denník Financial Times Deutschland. Podľa neho by v takomto prípade zorganizovali protestný pochod do Wolfsburgu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. máj 2024 04:29