StoryEditor

Internet brokerov zatiaľ neohrozuje

14.11.2002, 23:00

Moderné technológie dovoľujú obchodovať na svetových burzách bez toho, aby investor vytiahol päty z domu. Niektoré burzy, ale aj veľkí obchodníci s cennými papiermi pripravili pre klientov internetové finančné portály, vďaka ktorým sa môžu za relatívne nízky poplatok zapojiť do obchodov s cennými papiermi. Existujú názory, že internetové obchody ohrozia najmä malých obchodníkov, ktorí doteraz žili hlavne z poplatkov za sprostredkovanie obchodov. Je táto hrozba reálna?
Za rok 2001 sa o samostatný obchod cez internet pokúsilo 22 % klientov a obchodníkov s cennými papiermi. Rok predtým to bolo 20 %, čiže zatiaľ nemožno hovoriť o nejakom prudkom náraste. Ako vidno z tabuľky, najviac sa o obchodovanie cez internet zaujímali muži s vysokoškolským vzdelaním, mladší ako päťdesiat rokov, pre ktorých je typický mierne agresívny až agresívny investičný štýl. Investori, ktorí skúšali obchodovať cez internet, boli majetnejší a mali aj o niečo vyšší ročný príjem, ale rozdiely nie sú veľmi výrazné. Vyššie bohatstvo a vyšší príjem vyplývajú skôr z predchádzajúcich charakteristík, ako je pohlavie, vek a vzdelanie. Je však pravda, že tí, čo obchodovali cez internet, vykonali takmer štvornásobne viac obchodov.
Podstatný rozdiel spočíva v tom, či investor mal alebo nemal finančného poradcu. Investori s poradcom mali o obchodovanie cez internet menší záujem ako investori bez poradcu. Je to napokon logické, pretože podstatná časť poradenstva spočívala v radách, ktorých výsledkom bola návšteva klienta u brokera a následne nákup cenných papierov. Investori, ktorí na obchody s cennými papiermi používajú internet, nie sú v tomto biznise nováčikovia. Až 51 % z nich tak robí už tretí rok a 46 % druhý rok. Ide teda o relatívne stabilnú skupinu klientov.
Internet však v žiadnom prípade nie je hlavným kanálom investovania. Aj investori, využívajúci internet, nerealizujú týmto spôsobom všetky svoje obchody, ale len časť. Takmer polovica investorov obchodovala cez internet v menej ako 20 % prípadov, vo zvyšných sa obrátila na svojho brokera. Tento pomer v porovnaní s minulými rokmi významne nenarástol. Je pravdepodobné, že do obchodovania s cennými papiermi cez internet sa v blízkej budúcnosti zapoja aj investori, ktorí tento spôsob doteraz nevyužívali, ale na druhej strane až 40 % investorov to označilo za málo pravdepodobné a 41 % to určite nechce skúsiť.
Obchodovanie s cennými papiermi cez internet je záležitosťou menšej skupiny investorov, najmä tých, ktorí nemajú vlastného finančného poradcu, ale spoliehajú sa skôr na vlastné sily. Ale aj títo realizujú cez internet len menšiu časť svojich obchodov a vo väčšine prípadov radšej navštívia svojho brokera. Zdá sa, že internet brokerov príliš neohrozí.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/kompas-investora, menuAlias = kompas-investora, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 10:54