StoryEditor

Krátko z EÚ

05.11.2002, 23:00

Slovensko a ďalšie kandidátske krajiny sa po svojom vstupe do Európskej únie stanú akcionármi Európskej investičnej banky a na jej základnom imaní sa budú musieť podieľať piatimi percentami. Banka má podľa jej viceprezidenta Wolfganga Rotha v úmysle svoje aktivity v nových členských krajinách únie ešte rozšíriť. Vedenie banky chce Slovensku a ďalším kandidátom pomôcť pri získavaní priamych zahraničných investícií, ktorých množstvo by podľa neho malo rásť aj po ukončení privatizácií. (SITA)

Európske letiská budú musieť sprísniť bezpečnostné opatrenia v rámci nových pravidiel EÚ, ktoré majú za cieľ znížiť riziko teroristických útokov. Nové opatrenia schválené Európskym parlamentom a národnými vládami vyžadujú, aby letiská v EÚ kontrolovali každú batožinu, sprísnili bezpečnosť priestorov so zákazom vstupu a umožnili náhodné inšpekcie. (TASR)

Európska komisia (EK) schválila 30. októbra 17,6 milióna eur pre afganských utečencov a ľudí, ktorí museli opustiť domov. S blížiacou sa zimou je v Afganistane nutná nová pomoc pre základné potreby navrátilcov. Peniaze EÚ sa využijú na dodávky jedla, semien a hnojív, ako aj na palivo či nákup prikrývok. Za ostatné dva roky komisia vyčlenila na humanitárnu pomoc Afganistanu 120 miliónov eur. (TASR)

Európska komisia vyzvala minulý týždeň nové centrálne prezídium Bosny a Hercegoviny na pokračovanie a prehĺbenie reforiem, ktoré pomôžu krajine priblížiť sa k európskemu spoločenstvu. V liste prezídiu komisár EÚ pre vonkajšie vzťahy Chris Patten upozorňuje, že zodpovednosťou nového vedenia je nielen pokračovať v reformách, ale ich aj urýchliť. (TASR)

Desať krajín EÚ sa pridalo k žalobe, ktorú Európska komisia (EK) vzniesla proti spoločnosti R.J. Reynolds, druhému najväčšiemu tabakovému koncernu USA. EÚ v 149-stranovej žalobe podanej na súde v New Yorku obviňuje výrobcu cigariet Camel a Winston z prania špinavých peňazí, obchodovania s mafiou a so synom irackého diktátora Saddáma Husajna, Udajom. (TASR)

Európska komisia v pondelok "vzala na vedomie" výsledky nedeľňajších parlamentných volieb v Turecku, vyjadrila pripravenosť spolupracovať s novou vládou a zdôraznila, že ju bude hodnotiť podľa konkrétnych činov. Komisia od Turecka ako kandidátskej krajiny očakáva, že potvrdí svoje záväzky voči reformám, ktoré sú nevyhnutné pre splnenie kodanských kritérií členstva v EÚ. (TASR)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/europa, menuAlias = europa, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
01. máj 2024 02:46