StoryEditor

Ústava sa stala akceptovateľným slovom

05.11.2002, 23:00

Španielska ministerka zahraničných vecí Ana Palaciová je jednou z najvplyvnejších členiek fóra pracujúceho na ústave Európskej únie. Právnička a bývalá predsedníčka Právneho výboru Európskeho parlamentu je členkou riadiaceho výboru Konventu o budúcnosti EÚ, ktorý nedávno prezentoval svoj prvý návrh budúcej európskej ústavnej zmluvy a posunul ju na verejnú diskusiu. Americký denník The Wall Street Journal Europe jej položil niekoľko otázok.
----
Prečo by sa mal priemerný občan EÚ zaujímať o konvent?
- Konvent bude mať veľký vplyv na proces prípravy medzinárodného verejného práva. Už istý čas bola verejná mienka v Európe a mimo nej znepokojená týmito bruchatými mužmi v stredných rokoch, ktorí o všetkom rozhodovali za zatvorenými dverami, v miestnostiach s hrubými kobercami a s cigarou v ústach. Nikto vlastne nič nevedel, pokiaľ sa nedohodli. Ide o veľmi starý prístup. Dnes chcú byť ľudia informovaní a chcú sa podieľať na rozhodovaní. V budúcnosti sa tak či onak bude musieť k medzinárodným zmluvám pristupovať iným spôsobom.
Čo je výsledkom práce konventu?
- Po prvé, najmä zásluhou predsedu konventu Valéryho Giscarda d'Estaing, ktorý urobil "ústavu" akceptovateľným slovom. Ešte pred rokom bola zakázaným slovom. Ak ste ju spomenuli, okamžite vás spájali s extrémistickým, federalistickým pohľadom. Symbolicky je to veľmi dôležité, teraz si môže raziť cestu do mysle ľudí. Ľudia v EÚ si krok za krokom zvyknú na myšlienku, že Európa má ústavu, že sa zmenila a už nie je iba trhom. Až dodnes sme si Európu spájali s trhom, teraz si ju občania budú asociovať s ústavou.
Po druhé, máme načrtnutú ústavnú zmluvu. To znamená, že sa zbavíme všetkých zmlúv a budeme mať iba jednu. Dnes máme množstvo rôznych textov a musíme ich zjednodušiť. Dohodli sme sa, že touto ústavnou zmluvou dostane EÚ jednotnú právnu subjektivitu. To bude veľký krok vpred.
Niektorí sa domnievajú, že konvent prekračuje svoj mandát. Myslíte si, že členské štáty EÚ naplnia jeho odporúčania?
- To, čo sa dohodne v konvente, vydrží. Preto v ňom musíte byť, aby ste ho ovplyvnili. Som si istá, že konvent legitimizuje mnoho myšlienok, ktoré by ľudia pred rokom zavrhli. Konvent mení nálady vlád závratnou rýchlosťou a som si istá, že budeme svedkami neuveriteľných výsledkov. Ak by som mala investovať na burze ideí, navrhovala by som, aby investori kupovali akcie v konvente.
Bude to mať nejaký praktický dosah?
- Áno. Sloboda vierovyznania je v charte ako jedno zo základných práv v EÚ. Tak, napríklad, v novej smernici o bitúnkoch bude musieť byť ustanovenie, ktoré hovorí o špeciálnych bitúnkoch s ohľadom na náboženské aspekty.
Na druhej strane, právna záväznosť jednotlivých článkov bude rozličná. Niektoré budú skutočne zaväzujúce, no ďalšie budeme považovať iba za zásady. S niektorými budete môcť ísť na súd, s inými nie. Som si istá, že sa budete môcť obrátiť na súd v súvislosti so slobodou vierovyznania, no s mnohými klauzulami, týkajúcimi sa sociálnych práv, to nebude možné.
Čo si myslíte o návrhoch posilniť právomoc národných parlamentov a vlád, aby prípadne mohli blokovať iniciatívy únie?
- Za mnohými týmito modelmi sa skrýva renacionalizácia v mnohých oblastiach politiky. To by sa rovnalo pristrihnutiu krídel Európskej komisii. Na stole je, napríklad, myšlienka renacionalízacie pravidiel hospodárskej súťaže a riadenia ekonomiky. To je nebezpečné. Pravdepodobne ide o jednu z oblastí, v ktorej sa v konvente nepodarí dosiahnuť konsenzus. Mojou ideou, a, samozrejme, aj ideou španielskej vlády je, aby sme našli určitý spoločný prístup, nie nevyhnutne väčšinovú zhodu, vo všetkých oblastiach.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/euro, menuAlias = euro, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
01. máj 2024 11:57