StoryEditor

Inflácia splnila očakávania analytikov,inflačný výhľad ostáva priaznivý

14.09.2007, 15:39
Autor:
TASRTASR

Harmonizovaná inflácia v SR, ktorá v auguste stagnovala na svojej historicky najnižšej úrovni 1,2 %, splnila očakávania trhu. V súlade s predpokladmi ekonomických analytikov tiež Slovensko minulý mesiac prvýkrát splnilo maastrichtské inflačné kritérium. Inflačný výhľad pritom ostáva naďalej pozitívny, rezerva v plnení kritéria by sa mala podľa analytikov ďalej zvyšovať.
"Referenčná hodnota kritéria je 2,56 % oproti 12-mesačnému priemeru na Slovensku 2,37 %," uviedol pre TASR díler ING Bank Eduard Hagara. Slovensko tak začalo plniť kritérium prvýkrát od roku 1996, aj keď blízko k tomu malo už v januári 2006, pripomenul Juraj Valachy z Tatra banky. "Zároveň Slovensko patrí v auguste medzi krajiny s vôbec najnižšou mierou inflácie v EÚ, nižšiu infláciu mali len tri krajiny - Malta, Dánsko a Holandsko," doplnil analytik.
Pod augustový medzimesačný pokles cien o 0,1 % sa podpísali lacnejšie potraviny a pokles sezónnych cien odevov a obuvi, spresnila analytička Slovenskej sporiteľne Mária Valachyová. Za stagnáciu harmonizovanej inflácie na rekordne nízkej úrovni, upozornil Martin Lenko z VÚB, vďačíme aj absencii položky imputované nájomne v harmonizovanom spotrebiteľskom koši. V rámci národnej metodiky pritom táto položka v auguste medzimesačne vzrástla o 0,8 %.
Inflačný výhľad ostáva aj naďalej priaznivý, zhodujú sa ekonomickí analytici, a to napriek tomu, že v najbližších mesiacoch sa očakáva mierne zrýchlenie dynamiky inflácie. "V nasledujúcich mesiacoch môžeme očakávať mierne zrýchlenie dynamiky medziročnej HICP inflácie kvôli rastu cien potravín a nižšiemu základu z minulého roka," spresnila analytička ČSOB Silvia Čechovičová.
Napriek tomu by mala priemerná inflácia na Slovensku ďalej klesať. "Od decembra 2007 do apríla 2008 by sa podľa našich odhadov mohla držať na úrovni 1,6 %," konštatoval Hagara. Na jar budúceho roka, keď budú európske inštitúcie hodnotiť plnenie maastrichtských kritérií, by tak malo mať Slovensko v oblasti inflácie pomerne výraznú rezervu. Analytici v tom čase odhadujú výšku referenčnej hodnoty okolo 2,5 až 2,6 %.
Aj keď s technickým plnením kritéria cenovej stability by Slovensko nemalo mať problém, otáznou podľa Evy Sárazovej z Poštovej banky stále ostáva udržateľnosť nízkej inflácie. "V budúcom roku možno počítať so zvýšením spotrebnej dane na cigarety a tiež s vyššími cenami potravín a energií," upozornila analytička. Je tiež pravdepodobné, že v roku 2008 už efekt silnejúcej koruny na tlmenie inflačných tlakov nebude taký silný ako v roku 2007. "Zdá sa však, že Slovensko má v súčasnosti pomerne veľký vankúš pri plnení inflačného kritéria, a tak ani materializovanie prípadných rizík by nemalo zásadnejším spôsobom ohroziť nominálne plnenie tohto kritéria," doplnil analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
08. máj 2024 11:18