StoryEditor

Cenoví regulátori nevyužívajú podľa Fica oprávnenia dostatočne

09.01.2008, 15:12
Autor:
SITASITA

Ministerstvo financií SR bude opäť skúmať súčasné nastavenie podmienok cenovej politiky a v prípade, ak sa ukáže, že regulačné oprávnenia sú v niektorých oblastiach nedostatočné, mali by sa posilniť. Úlohu opäť zanalyzovať nastavenie cenovej politiky pritom dostal v stredu rezort financií od vládneho kabinetu v rámci uznesenia k schválenému návrhu koncepcie cenovej politiky, v ktorej sa konštatovalo, že cenová politika na Slovensku v súčasnosti zásadné zmeny nepotrebuje.
Podľa premiéra Roberta Fica totiž niektoré orgány cenovej regulácie nevyužívajú svoje kompetencie dostatočne. "Musíme inštitúcie, ktoré majú čo hovoriť do vývoja cien, zobudiť z krásneho spánku, pretože majú oprávnenia, ale tieto opatrenia sa vôbec nevyužívajú. Ak sa ukáže, že nemajú dostatočné oprávnenia, tak sa posilnia v súlade s právom Európskej únie," konštatoval premiér s tým, že je spokojný, aké úlohy v tejto oblasti v stredu na rokovaní vlády dostal minister financií Ján Počiatek.
Podľa návrhu koncepcie cenovej politiky z dielne rezortu financií, ktorý vláda v stredu schválila, pritom súčasná cenová politika uplatňovaná na Slovensku z makroekonomického ani mikroekonomického hľadiska nevyžaduje zásadné zmeny. "Súčasné pôsobenie jednotlivých orgánov štátnej správy v oblasti cien je zo strany oslovených subjektov vnímané ako dostatočné. Ich stanoviská nesmerujú k zmene súčasného systému cenovej politiky, ale k potenciálnej úprave súčasnej legislatívy," uvádza v návrhu koncepcie ministerstvo financií.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 20:57