StoryEditor

British Airways dostali v USA pokutu 300 mil. USD

24.08.2007, 11:09
Autor:
TASRTASR

British Airways (BA) dostali vo štvrtok od súdu v USA pokutu 300 miliónov USD, v prepočte 7,448 miliardy SKK, za tajnú dohodu o zdražení leteniek a zvýšení prepravných taríf na tovary na transatlantických trasách. Riadili sa ňou v rokoch 2002 až 2006. Vyššie poplatky mali prispieť k zmierneniu dôsledkov zdražovania cien leteckého benzínu.
Americký okresný sudca John Bates neuviedol mená členov vedenia spoločnosti, ktorí sa podieľali na kartelovej dohode. Neinformoval ani o tom, či bol za túto trestnú činnosť niekto obvinený.
British Airways dostali pred časom pokutu 247 miliónov USD od protimonopolného úradu v Británii.
Bates povedal, že sa návrh na udelenie pokuty pohyboval od 450 do 900 miliónov USD.
Bates vo štvrtok v druhom procese za rovnaké počínanie odsúdil na pokutu 300 miliónov USD aj juhokórejskú spoločnosť Korean Air Co. Aj jej pokuta mala byť až 600 miliónov USD. Sudca v odôvodnení svojho rozhodnutia o relatívne nízkej pokute uviedol, že obe letecké spoločnosti spolupracovali s americkými justičnými orgánmi pri objasňovaní okolností, za ktorých došlo k dohode a ako sa realizovala.
BA a Korean Air prisľúbili americkým justičným orgánom prisľúbili pomoc pri identifikovaní ďalších leteckých spoločností, ktoré sa na neprípustnej spolupráci zúčastnili.
Obe pokuty sú druhé najvyššie, ktoré od roku 1995 dostali firmy v USA za kartelové dohody. Najvyššiu pokutu v tejto kategórii dostal výrobca vitamínov, podnik F.Hoffman-LaRoche, 500 miliónov USD.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
29. apríl 2024 23:37